Wet langdurige zorg aangenomen

Eerste Kamer aanvaart nieuwe wet

mantelzorg
Getty Images

De Wet langdurige zorg, de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, is gisteren door de Eerste Kamer aangenomen. Belangenbehartigers zijn er niet blij mee.

ANBO niet blij met de nieuwe wet

De nieuwe wet die de zorg regelt voor mensen die daar langdurig behoefte aan hebben is gisteren door de Eerste Kamer aangenomen. Door het aannemen van de Wet langdurige zorg (Wlz) zal deze vanaf 1 januari 2015 van kracht zijn. Dit tegen de zin van onder andere de ouderenorganisatie ANBO. Deze ouderenorganisatie vindt dat de betrokkene bij de zorg er nog lang niet klaar voor zijn. De ouderen weten nog niet wat hun boven het hoofd hangt en het personeel van de verzorgings- en verpleeghuizen én het personeel van de zorgkantoren zijn zich nog aan het bijscholen.

Personeel is er nog niet klaar voor

De Wlz regelt dat opname in een zorginstelling alleen nog kan voor de zwaarste zorgvragen. Is de zorgvraag minder zwaar, dan moet het thuis worden opgelost met het eigen netwerk en eventueel ondersteuning door professionals. Een ander probleem dat de belangenbehartigers signaleren is dat niet alleen het personeel er niet klaar voor is, maar ook de zorgprofielen en maatwerkzorgprofielen, die de zorgzwaarte moeten inschatten, zijn nog niet klaar. Bovendien ontbreekt in die profielen het sociale netwerk van de zorgvrager. Of iemand nu kan terugvallen op een netwerk of niet doet er in de profielen niet toe. Juist dat is een ernstig gemis in de profielen zoals ze er nu liggen.
Een andere aanpassing die niet is opgenomen in de nieuwe wet, maar waar wel op gehoopt was, is het recht op verblijfsrechten. Het recht om te kunnen blijven wonen in een instelling.

Staatssecretaris komt met plan

De staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn heeft aangekondigd met de sector een plan van aanpak op te stellen voor voldoende en goed opgeleid personeel. De ANBO hoopt dat ook de verblijfsrechten van bewoners van zorginstellingen onderdeel van zijn plan uitmaken.

De politieke partijen die in de Eerste Kamer tegen de nieuwe wet hebben gestemd vinden de nieuwe wet een afbraak van de zorg die onverantwoord is (SP) of is niet perse tegen de nieuwe wet, maar wel tegen het tempo waarin deze wordt ingevoerd (CDA). De PVV vindt op haar beurt dat er eerst maar eens naar de verspilling in de zorg (management en organisatie) moet worden gekeken voordat er 3 miljard euro bezuinigd wordt met deze nieuwe wet.