Krijg je een beter brein met supplementen?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

supplementen-slikken
Getty Images

Men zegt dat je met bepaalde ­voedingssupplementen, zoals ­magnesium en omega 3-vetzuren, je ­geheugen kunt verbeteren, of de achteruitgang ervan kunt vertragen. Klopt dat en welke zijn dat precies?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De redenering is hier omgedraaid. Van zowel gebrek aan ­magnesium als aan omega 3-vetzuren is bekend dat het de kans op cognitieve achteruitgang sterk vergroot, maar dat betekent niet dat hoe meer je van die stoffen binnenkrijgt hoe beter je brein gaat functioneren. Eigenlijk geldt voor ieder gebrek in je voeding: als je een essentieel stofje mist, is je lichaam minder gezond en functioneert je brein ook minder. Van een heleboel voedingsstoffen is onderzocht of ze je cognitief functioneren verbeteren, maar daar is nooit een indrukwekkend resultaat uitgekomen. Wel is bekend dat een algeheel gezond dieet beschermt tegen geestelijke achteruitgang. Voorbeelden zijn het mediterraan dieet (groente, fruit, olijven, noten) en het Scandinavisch dieet (veel vis, koolsoorten, appels, bessen en volkorengranen). Wat deze, onderling sterk verschillende, gezonde diëten kenmerkt, is dat ze vrij zijn van geraffineerde suikers, vet, zout en kunstmatige smaakstoffen die ervoor zorgen dat je geneigd bent te veel te eten. Maar de beste resultaten heb je als je daarnaast voldoende beweegt en sociaal actief bent: kortom als je je hersenen actief houdt.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur