Overschakelen op zomertijd veroorzaakt hartaanvallen

Getty Images

Afgelopen weekend is de klok een uur naar voren verschoven. Op de maandag erna kregen opvallend veel mensen een hartaanval. Maar liefst een kwart meer patiënten moest op die dag gedotterd worden, dan op vergelijkbare maandagen. Dat blijkt een onderzoek uitgevoerd door de University of Colorado in Denver, schrijft de Amerikaanse krant The Guardian. De boosdoener: kwetsbare mensen reageren gevoelig op het verlies van slaap.

“Maandagmorgen is er altijd al een piek wat hartaanvallen betreft”, zegt cardioloog Amneet Sandhu, leider van het onderzoek. “Dat heeft waarschijnlijk met de stress te maken die een nieuwe werkweek met zich meebrengt. En ook het verschil tussen het slaapritme in het weekend en in de week speelt mee.”

William Shughart, professor bij de Utah State University pleit voor één vaste tijd - of het nu zomer- of wintertijd betreft. Volgens hem kost het de hele Amerikaanse economie ook nog zo'n 1,7 miljard dollar om de klokken iedere keer te verschuiven.

Kanttekening: een eerdere studie toont aan dat de extra sterftes door de zomertijd in de herfst een beetje worden 'goedgemaakt'. In oktober zijn er op maandag na de invoering van de wintertijd aanzienlijk minder hartaanvallen. Het extra uur slaap voorkomt dus juist klachten!

Bron: The Guardian

Auteur