'Betere diagnose pijn op de borst bij vrouwen'
De zorg staat onder grote druk tijdens de coronacrisis. Maar gelukkig zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen voor allerlei patiënten. Naar welke nieuwe behandelingen kijken medisch specialisten uit in 2022?
Janneke Wittekoek is cardioloog, gespecialiseerd in het vrouwenhart. Zij is directeur van de HeartLife Kliniek in Utrecht.
Ronduit ‘jubelig’ is cardioloog Janneke Wittekoek over een nieuw hartfunctieonderzoek dat de oorzaak van onbegrepen pijn op de borst kan opsporen. Deze zogeheten spasme-provocatietest wordt vooral gedaan bij vrouwen en is gericht op de kleine bloedvaten rond het hart. “Ik merk dat steeds meer cardiologen er het nut van inzien.”
Symptomen bij vrouwen zijn anders dan bij mannen
Het is al langer duidelijk dat de symptomen van een hartprobleem bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen. Een mogelijke oorzaak is dat de kleine bloedvaatjes zich bij hen niet voldoende verwijden als dat nodig is, bijvoorbeeld bij inspanning. Tot voor kort was dat voor een arts alleen lastig helder te krijgen. “Met de spasme-provocatietest, die ik twee jaar geleden samen met professor Piek in het Amsterdam UMC nieuw leven heb ingeblazen, kunnen we de diagnose nu veel beter vaststellen.”
Het onderzoek begint met een hartkatheterisatie. Daarbij brengt de arts de bloedvaten van het hart in beeld via een dun draadje met daarin een contrastvloeistof. Een vaatvernauwing wordt zo zichtbaar. Bij tweederde van de vrouwen die dit onderzoek krijgen, worden geen afwijkingen gevonden in de grote bloedvaten rond het hart. De cardioloog kan bij hen vervolgens de spasme-provocatietest doen: er wordt een prikkelend stofje in het draadje gespoten dat bij iemand met een vaatfunctiestoornis de bloedvaten laat verkrampen. Dit veroorzaakt de kenmerkende pijn op de borst. “Tijdens de test is te zien of de grote of de kleine bloedvaten verkrampen, waardoor we de juiste medicatie kunnen voorschrijven.”
Eerder werd een vaatfunctiestoornis vastgesteld op grond van de klachten van de patiënt, het risico op hart- en vaatziekten en een gunstige reactie op een proefbehandeling met medicijnen. “Met de spasme-provocatietest kun je de medicatie nog meer op maat maken. Daarnaast leveren de testen een schat aan informatie op, waardoor we de test verder kunnen ontwikkelen. Zo wordt de zorg met name voor vrouwen met onbegrepen pijn op de borst steeds beter.”
Vrouwen die denken dat dit misschien iets voor ze is, kunnen het met hun cardioloog bespreken, zegt Wittekoek. “Het is geen simpele test”, waarschuwt ze. “Maar als de oorzaak van aanhoudende pijn op de borst niet gevonden wordt, kan dit onderzoek een uitkomst zijn.”
Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine