Bypass- hartchirurgie is een ingreep waarbij een nieuw toevoerkanaal voor het bloed voor de hartspier wordt gemaakt.
Het hart is een zich samentrekkende spier die zuurstof- en voedingsrijk bloed naar de cellen van het lichaam pompt. Om te kunnen functioneren heeft het hart zelf ook deze levensondersteunende voedingsstoffen nodig. Het hart ontvangt bloed via de hartkransslagaderen. De hartkransslagaderen omvatten de hartspier.
De hartkransslagaderen voeden het hart, maar als zij worden vernauwd of geblokkeerd door een vettige afzetting, plaque genaamd, kan de toevoer van bloed en voedingsstoffen naar bepaalde delen van het hart verminderden of zelfs helemaal worden stopgezet. Als dit gebeurt, sterven er cellen in dat gedeelte van het hart af en krijgt het hart niet meer de hoeveelheden zuurstof en voedingsstoffen die het nodig heeft om te kunnen functioneren. Lichaamsbeweging en gezond eten zijn van cruciaal belang voor de preventie van hartziekten. Soms moet er echter worden geopereerd om beschadigingen die door hartziekten zijn ontstaan te herstellen.
Bypass-hartchirurgie is een transplantatie-ingreep waarbij uit een van de benen een stukje ader of slagader wordt weggenomen. Dat stukje wordt aan de aorta bevestigd, zodat er een nieuw toevoerkanaal naar het hart ontstaat, dat de blokkade in het aangetaste slagaderdeel omzeilt.
Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.