Hormonale haaruitval van mannen wordt veroorzaakt door een verkorte groeifase van de haren. Ook vallen de haren eerder uit dan normaal.
De normale haargroeicyclus duurt 2 tot 5 jaar en bestaat uit 3 fasen. De anagene fase is de eerste en langste fase waarin het haar actief groeit. Tijdens de catagene fase, die slechts enkele weken duurt, schuift de haarwortel naar buiten, naar het huidoppervlak. Ten slotte, de telogene fase is een rustperiode die eindigt wanneer de haar uitvalt en de anagene fase weer begint.
Elke afzonderlijke haar bevindt zich op een willekeurig moment in een van de fasen van de groeicyclus, zodat de hoofdhuid altijd volledig met haar is bezet. Bij hormonale haaruitval bij mannen is er echter sprake van een verkorte anagene fase (of groeifase). Het haar groeit dan tot een kortere lengte en er is meer haaruitval, waardoor uiteindelijk kale plekken op het hoofd ontstaan, meestal beginnend bij de slapen en op de bovenkant van het hoofd.
Haarverlies kan erfelijk zijn, maar het kan ook samenhangen met stress, overmatige ultraviolette straling, bijwerkingen van geneesmiddelen, een verhoogde lichaamstemperatuur of hormonale veranderingen.