Japanse citrusvrucht wordt steeds populairder
Grote kans dat je, als je een beetje chic uit eten gaat, de term yuzu op de kaart tegenkomt: in yuzu gemarineerde vis, yuzu sorbet of yuzu in een cocktail. En een beetje delicatessenzaak verkoopt tegenwoordig yuzusap en yuzudressing. Yuzu is aan een echte opmars bezig sinds sterrenchefs het gebruiken in hun gerechten. Wat is het eigenlijk, waar smaakt het naar en is het gezond?
Als je naar een yuzu kijkt, dan zie je een soort ronde citroen, met de omvang van een flinke mandarijn. De schil is wat bobbelig en onregelmatig en bijzonder aromatisch. Een onrijpe yuzu is groen, wordt later oranje en geheel rijp is de vrucht geel. De vrucht heeft veel pitten en weinig vruchtvlees. Het gaat bij deze vrucht ook niet om het vruchtvlees maar om het sap. Dat smaakt heel fris en intens naar… yuzu. Het is een heel eigen smaak die zich het best laat omschrijven als een mengeling van citroen, mandarijn en pomelo.
Waar komt Yuzu vandaan?
Van oorsprong komt de vrucht uit China maar is vooral in Japan heel erg populair. Daar groeit de vrucht met name op het eiland Shikoku aan bomen met veel stekels aan de takken. Typerend is dat de vrucht het best groeit in een gebied met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Tegenwoordig zijn er ook wel elders op de wereld yuzuboomgaarden maar kenners zeggen dat de Japanse yuzu uniek in smaak is.
Wat kan je met yuzu?
Alles wat je met citroensap en citroenrasp kunt doen, kan je ook doen met het sap en de rasp van yuzu. Alleen heb je er veel minder van nodig omdat de smaak zo intens en aromatisch is. In Japan wordt het in veel traditionele gerechten gebruikt zoals in dashi-bouillon en misopasta. En in de supermarkten daar vind je heel veel producten met yuzu erin verwerkt: van azijn tot frisdank en van thee tot sauzen. Dat soort producten vinden beetje bij beetje hun weg naar de Nederlandse delicatessewinkels, supermarkten en Aziatische winkels.
Yuzu kopen?
De kans dat je een verse yuzu ziet liggen bij een groentespecialist of in de supermarkt is erg klein. In een Aziatische supermarkt heb je nog de meeste kans een dure yuzu aan te treffen. En dan vooral in de periode november tot februari want dan zijn de vruchten rijp. In de groothandel voor de horeca verschijnen ze mondjesmaat. Wel beter verkrijgbaar is het sap van de yuzu. Dat is te koop in kleine flesjes (want ook heel duur) en je ziet ook steeds vaker kant-en-klare dressing met yuzu of frisdrank met yuzu erin.
Is yuzu gezond?
Als je op het internet zoekt naar gezondheidseffecten van yuzu dan kom je veel verhalen tegen dat het bijzonder gezond zou zijn voor de hersenen, de bloedsomloop en dat het beschermt tegen kanker. Helaas zijn er nog weinig echt gedegen studies naar gedaan om die beweringen te onderbouwen. Eerlijk gezegd gebruik je meestal ook zo weinig van yuzu dat je er geen grote gezondheidsvoordelen van kunt verwachten. Een feit is dat het net als andere citrusvruchten vol zit met vitamine C en een hele range aan andere vitamines en mineralen bevat. Ook bevat het natuurlijke antioxidanten. Dat maakt het gebruik van yuzu net zo gezond als het gebruik van citroen of een andere citrusvrucht.