3 vragen over diepvriesgroenten en -fruit

Koken uit de vriezer

Getty Images

Echt heel handig om op voorraad te hebben in de vriezer: groenten en fruit. Het is goedkoop en makkelijk, de keuze is heel groot en je kunt altijd snel iets op tafel zetten.

1. Zitten er nog wel vitamines in?

Jazeker! Diepvriesgroenten en -fruit worden snel na het oogsten ingevroren, vaak al binnen enkele uren. Groenten worden meestal eerst geblancheerd, fruit wordt direct ingevroren. Omdat alles zo snel na het oogsten gebeurt, is het natuurlijke vitaminegehalte nog nauwelijks teruggelopen. Diepgevroren blijft dat niveau zo. En dat is soms zelfs hoger dan van verse groenten die al een tijdje in de winkel en thuis in de koelkast liggen. Pas bij het verhitten van diepvriesgroenten in de pan, of door het bewerken van de groenten of fruit, kan het vitaminegehalte wel dalen.

2. Moet je diepvriesgroenten nog koken?

De meeste diepvriesgroenten zijn heel kort gekookt voor ze ingevroren worden. Ze zijn dus nog niet helemaal gaar. Kijk op de verpakking hoe lang je de groenten die je gekocht hebt nog moet koken. Kook altijd in weinig water om vitamineverlies zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Is het nodig diepvriesgroenten en -fruit eerst te ontdooien voor gebruik?

Dat is niet nodig voor groenten. Die kun je diepgevroren verwerken. Omdat tegenwoordig bijna alles in blokjes is ingevroren, ontdooit het ook snel bij de bereiding. Bij fruit is het meestal wel handig om het voor gebruik te ontdooien, zeker fruit dat je onverhit wilt eten. Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken. Ontdooi fruit in een schaal in de koelkast in enkele uren of in de magnetron op de ontdooistand.

7x snel klaar

Met deze 7 ingrediënten uit de diepvries zet je snel iets lekkers op tafel.

Blokjes mango

Laat ontdooien en pureer met yoghurt tot een snelle smoothie.

Frambozen

Pureer de bevroren frambozen in een stevige keukenmachine met wat honing en je hebt een frambozen-sorbetijsje.

Tuinboontjes

Ontdooide tuinboontjes zijn heerlijk door een lunchsalade met bulgur, ­spinazie en geitenkaas.

Sperzieboontjes

Verwarm de boontjes met een scheutje kokosmelk in een boemboe voor sajoerboontjes en je hebt een Indonesisch bijgerecht.

Mexicaanse mix

Ideaal door gebakken rijst, samen met blokjes ham of blokjes gerookte kipfilet.

Edamame-boontjes

Maak je eigen pokébowl van sushirijst, plakjes gerookte zalm, stukjes avocado en even gekookte edamame-boontjes.

Pompoenblokjes

Samen met een uitje, wat tomatenpuree en bouillon maak je hiervan in een handomdraai een pompoensoep. Even pureren en klaar.

Tip

Gebruik je maar een deel van een verpakking bevroren groenten of fruit? Sluit het heel goed af en leg het direct terug in de vriezer. De smaak en het uiterlijk blijven dan behouden.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine