Zo houdt u uw huis gezond

Getty Images

Wij Nederlanders zijn een volkje van binnenzitters. Het gekke is: we wíllen wel vaker naar buiten, maar in de praktijk doen we het niet. Hoe (on)gezond is dat eigenlijk, dat we zoveel tijd binnen doorbrengen?

Eén uurtje per dag, of zelfs nóg minder – dat is de tijd die 54 procent van de Nederlanders per dag buiten is. Ruim 80 procent zou graag wat meer tijd buiten willen zijn. Inderdaad: het zijn tamelijk zorgwekkende cijfers die onderzoeksbureau YouGov in mei 2019 naar buiten bracht. Het bureau voerde het onderzoek (in opdracht van de VELUX Groep) uit onder bijna 17.000 volwassenen in 15 landen. 


Binnen is geen buiten

Gedurende al die uren die we binnen doorbrengen, maken we het onszelf maar al te graag makkelijk. We zetten de lampen aan voor een beetje licht, we zetten de verwarming of de airco aan voor een comfortabele temperatuur en als we gaan koken, laten we de afzuigkap de kookluchtjes afvoeren. Betekenen al die snufjes dan dat het binnen net zo gezond is als buiten? Nee, helaas niet. De concentratie fijnstof is vaak te hoog, wat kan leiden tot problemen als vermoeidheid en benauwdheid. Er wordt lang niet altijd voldoende geventileerd en ook dat leidt weer tot gezondheidsproblemen. En al die lampen en lichtpunten zijn mooi, maar qua effect op ons welzijn zijn ze absoluut niet vergelijkbaar met echt daglicht. We leven dus hoofdzakelijk binnen, en dat doen we dan vaak ook nog eens op een ongezonde manier. Dat kan makkelijk anders.

[ITEMADVERTORIAL]

Tips voor een gezond binnenklimaat

Hoe meer tijd we binnen doorbrengen, hoe belangrijker het is om dat dan wel gezond te doen. Heeft u twijfels over het binnenklimaat in uw woning, vraag dan een ingenieursbureau gespecialiseerd in binnenklimaat eens om advies. En met de volgende tips bent u al een eind op de goede weg:
•    Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pan, maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon en ventileer door een raam of deur open te zetten;
•    Brand liever niet te veel kaarsen en laat de houtkachel, gaskachel of open haard wat vaker uit;
•    Zorg voor voldoende daglicht, zeker ook in de slaap- en studeer/werkkamers;
•    Gaat u uw woning isoleren, vergeet dan niet dat uw huis wel frisse lucht nodig heeft.


En tot slot: zorg elke dag voor voldoende frisse lucht in huis – lekker veel ventileren dus!

Auteur