Ziekenhuiszorg voor dementerende onder maat

Dit kun je als mantelzorger doen voor betere zorg

Getty Images

Mantelzorgers zijn vaak ontevreden over het ziekenhuis waar hun dementerende naaste ligt. Onderzoeker Annette Keuning ondervroeg samen met Alzheimer Nederland 129 mantelzorgers, en kwam tot deze conclusie. Slechts 4 op de 10 van de ondervraagde mantelzorgers beveelt na opname het betreffende ziekenhuis aan voor dementerenden.

Onrustig

Wat gaat er mis? De verpleging weet vaak niet goed hoe je het beste omgaat met iemand met dementie, volgens de ondervraagde mantelzorgers. Vaak weten ze niet eens dat deze patiënt dementie heeft. Dementerenden kunnen gedragsproblemen krijgen (hard roepen in de nacht, aan de wandel gaan terwijl ze vastzitten aan apparatuur, verbanden weghalen etc). Aan de mantelzorgers wordt nauwelijks gevraagd wat dan helpt, of hoe het onrustige gedrag voorkomen kan worden. De geriater wordt ook maar in de helft van de gevallen erbij geroepen. De dementerende patiënt wordt vaak vastgebonden of behandeld met medicijnen, in plaats van dat een alternatieve oplossing wordt geprobeerd, zoals afleiding. Tweede grote probleem is de overdracht naar huis. Na ontslag gaat er van alles mis en blijkt veel niet goed geregeld.

Slechter uit het ziekenhuis

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat dementerende mensen achteruit kunnen gaan door een behandeling in het ziekenhuis. Schrijver Nicci Gerrard staat op de bres voor betere ziekenhuiszorg, nadat haar vader tijdens een opname geen contact met mantelzorgers mocht hebben vanwege een virusuitbraak. Hij ging sterk achteruit door de ziekenhuisopname. Het gebrek aan contact met naasten is schadelijk voor het verloop van dementie, aldus Gerards, die hierover een interview geeft in Plus van juni.

Wat kun je zelf doen?

Dit onderzoek is relatief klein, als je bedenkt dat er zoveel mensen met dementie in het ziekenhuis verblijven. Naar schatting is zeker een derde van alle ziekenhuisbedden gevuld met mensen met lichte of zwaardere dementie. Maar de lessen uit het rapport kunnen zeker helpen. Wat kun je zelf het beste doen als mantelzorger? Daarvoor geeft het onderzoeksrapport een aantal praktische tips:

  1. Laat in het elektronisch patiëntendossier noteren dat je naaste dementerend is. Dan heb je meer kans dat verpleegkundigen ervan af weten.
  2. Vraag om een geriater. Dat is de specialist in het ziekenhuis met de kennis en ervaring op het gebied van dementie. Hij kan adviezen geven als je naaste onrustig wordt.
  3. Vertel zelf wat goed werkt bij je naaste als hij of zij onrustig wordt. Ga er niet vanuit dat de verpleging deze kennis wel in huis heeft, maar leg uit hoe het bij jullie thuis gaat.
  4. Vraag of een eenpersoonskamer mogelijk is. Soms kun je bij je naaste verblijven in het ziekenhuis.
  5. Begin al met regelen van ontslag bij de opname en plan tijdig een ontslaggesprek.
  6. Informeer de casemanager dementie over de opname en betrek hem bij het ontslag.
  7. Kijk of het mogelijk is om naar de oude woonsituatie terug te gaan, en regel daarvoor zo mogelijk extra steun.

Heeft u zelf ook tips voor beter verblijf in het ziekenhuis bij dementie? Reageer hieronder.

Auteur