Watertekort houdt aan ondanks buien: meer blauwalg en vissterfte

Getty Images

De regenbuien van afgelopen week hebben geen einde gemaakt aan het watertekort in ons land. Het aantal meldingen van blauwalg, botulisme en dode vissen, blijft stijgen. Dat schrijven Rijkswaterstaat, waterschappen en het KNMI in de droogtemonitor.

Het peil van het IJsselmeer is licht gestegen, net als dat van polders en grondwaterstanden her en der in het land, maar daar zal het voorlopig bij blijven. De komende weken wordt namelijk weer weinig regen voorspeld. Daarom blijven de maatregelen die Rijkswaterstaat en de waterschappen overal in het land genomen hebben van kracht.

Maatregelen

Op veel plekken blijft het dus verboden om het land te besproeien met water uit sloten en plassen. Sluizen worden vaker gesloten en dijken blijven onder toezicht. De kwaliteit van natuurwater wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Gevolgen

De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn groot. Boeren vrezen voor hun oogst en de scheepvaart kampt met verlies door de dalende waterstand. Schepen kunnen daardoor namelijk niet meer maximaal beladen worden. Ook zijn de wachttijden bij sluizen langer omdat die een aangepast ritme hebben. Op die manier wordt waterafvoer beperkt en verzilting tegengegaan.

Zwemwater

Door de hitte neemt de kwaliteit van het oppervlaktewater af, waardoor botulisme, blauwalg en vissterfte toenemen. Aangeraden wordt alleen te zwemmen bij officiële zwemplaatsen en de kwaliteit daarvan in de gaten te houden via de site zwemwater.nl.

Botulisme en blauwalg

Botulisme is een bacterie die actief wordt in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de 20° Celsius uitkomt. De bacterie produceert botuline, een zenuwgif dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels. De dieren sterven en hun kadavers zijn vervolgens een bron van besmetting voor andere dieren in het water. Voor mensen in botulisme over het algemeen niet gevaarlijk. Voor honden wel. Het wordt daarom sterk afgeraden honden in sloten en plassen te laten zwemmen.

Alles over blauwalg leest u in dit verhaal: 5 vragen over blauwalg.

Bron: Droogtemonitor Rijkswaterstaat en Meldpuntwater.nl.

Auteur