Wat u moet weten over de navel

Waarom heeft u hem eigenlijk?

Getty Images

We hebben allemaal een navel. Bij sommige mensen is hij bol en bij anderen weer hol. Waarom heeft u eigenlijk een navel? En waar komen toch die pluisjes vandaan? Alles over de navel.

Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij uw geboorte is doorgeknipt. De navelstreng heeft er gedurende de zwangerschap voor gezorgd dat u zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen hebt kunnen uitwisselen met uw moeder. De huid van de navel is erg dun. Als uw huid beschadigd raakt, kan er een navelbreuk optreden.
 
Hol en bol
Navels zijn er in allerlei soorten en maten. De kans is erg groot dat u een kuiltje heeft. De meeste mensen hebben dit namelijk. Slechts een klein deel heeft een bolletje of uitpuilende navel. Vaak denken mensen dat het te maken heeft met hoe de navelstreng geknipt is bij de geboorte. Maar dit klopt niet.
 
Bij het knippen van de navel wordt de navel afgeklemd op ongeveer vijf centimeter van de buik. Het uitsteekseltje dat blijft zitten droogt uit en valt er na een week af. Er vormt zich dan een wondje. Als het genezen is, heeft u een holle of een bolle navel. Waarom de ene baby een holle navel krijgt en de andere een bolle, daar is de wetenschap nog steeds niet achter.
 
Gevoelig
Het kan zijn dat uw navel erg gevoelig is. Bij een zwangerschap wordt de navel nog gevoeliger. Wist u dat bij vrouwen de navel een erogene zone is? De clitoris en de navel zijn uit hetzelfde weefsel gegroeid. Als u uw navel aanraakt, kunt u dat voelen in uw geslachtsdeel.
 
Navelpluis
Voor veel mensen is het een terugkerend ritueel: navelpluis plukken. Even goed porren in uw navel, en er komt zo een propje pluis uit. Het navelpluisje bestaat uit kledingvezels, dode huidcellen, zweet en stof. Haren op uw buik hebben een geschubde structuur. Door het schuren van de buikharen tegen uw kleding worden er vezels afgeschaafd. En omdat deze haren in een cirkel lopen rond uw navel komen de vezels daar terecht.
 
U kunt navelpluis tegengaan door uw buikhaar te verwijderen. Om dit te doen kunt u bijvoorbeeld scheren of waxen. Een navelpiercing schijnt ook te helpen. Als u uw buikhaar wilt behouden en een piercing niet ziet zitten, dan kunt u verder nog oude kleding dragen. Dit pluist namelijk minder.
 
Stinknavel
Veel mensen douchen zich elke dag zorgvuldig. Eén plek wordt vaak vergeten: de navel. Vuil blijft dan zitten. Uw navel is vaak vochtig en een ideale broedplaats voor schimmels. Het kan dan gaan jeuken, waardoor u gaat krabben en u uw huid openhaalt. Het laten zetten van een piercing tast uw huid ook aan. Vanwege de beschadigde huid ontstaan er makkelijk ontstekingen. Hierdoor gaat uw navel stinken. U doet er dus goed aan om op uw navelhygiëne te letten.
 
Hygiëne
Uw navel verzorgen is belangrijk. Wat mag wel en wat mag niet?
 
Wel:
  • Wassen met lauwwarm water.
  • Desinfecterende zeep gebruiken.
  • Droog deppen.
  • Met een wattenstaafje drogen.
  • Zalf tegen luieruitslag gebruiken.
  • Talkpoeder in uw navel doen om deze droog te houden.
Niet:
  • Met een pincet in uw navel peuteren.
  • Te veel met uw vingers in uw navel peuteren.
  • Veel zeep gebruiken.
  • Deodorant of parfum in uw navel spuiten.
  • Strakzittende (synthetische) kleding over uw navel dragen.

Door bovenstaande punten in uw wasroutine op te nemen, zorgt u voor een goede hygiëne en een frisse navel.

Auteur 
Bron 
  • Grenswetenschap