Rapport: zorg nog niet veel groener

Getty Images

De zorg is een vervuilende sector met 11 miljoen ton CO2 uitstoot per jaar, volgens het Milieuplatform Zorgsector. Dat is meer dan van bedrijven als Tata Steel en Shell bij elkaar. Toch gaat het verduurzamen nog niet erg snel.

Minister Kuipers van Volksgezondheid stuurde gisteren de evaluatie van de Green Deal Duurzame Zorg naar de Tweede Kamer. Een ‘green deal’ is een pakket van afspraken tussen de overheid en een sector om te verduurzamen. De resultaten: 260 partijen in de zorg hebben een document ondertekend, waarmee ze beloven om te verduurzamen.

Resultaat

Er is bij deze zorginstellingen vooral meer ‘bewustzijn’ gekomen voor duurzaamheid van de zorg en enthousiasme om deze te verbeteren. Maar de gewenste concrete verduurzaming is maar bij een deel van de organisaties gelukt, naar eigen zeggen. Denk aan vermindering van CO2-uitstoot, verkleinen van de hoeveelheid afval, minder vervuiling van het oppervlaktewater door medicijnresten en een gezondere werk- en leefomgeving. Slechts 6 procent van de organisaties die ermee aan de slag gingen, had alle doelen gehaald. De meest genoemde reden dat deze doelen niet gehaald waren, was de coronacrisis.

Meest effectief?

Is zo'n green deal nu de meest effectieve manier, om van de zorgsector een minder vervuilende sector te maken? Dat is aan de politiek. 'Het ministerie van VWS is op dit moment met partijen uit de zorg in gesprek over de volgende fase van het verduurzamen van de zorg, na afloop van de huidige Green Deal', schrijft Ernst Kuipers in een begeleidende brief aan de Kamer.

Jonge zorgverleners in actie

Voor een aantal jonge zorgverleners gaat dit niet snel genoeg. Zij luiden de noodklok in een brief aan bewindslieden en ze hebben een petitie opgesteld. De zorg wordt niet afgerekend op hoezeer ze verduurzamen, volgens de jonge zorgverleners. Er ontbreken duidelijke en bindende klimaatdoelen vanuit de overheid. Dit was overigens ook een kritiekpunt uit het evaluatierapport over de Green Deal Duurzame Zorg.

Een half jaar geleden riepen 200 grote medische tijdschriften nog op tot verduurzamen, De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de klimaatcrisis, milieuvervuiling en biodiversiteitsverlies de grootste bedreiging voor de mensheid.

Meer weten? In Plus Magazine van maart 2022 staat een artikel over duurzame zorg: 'Kiezen voor duurzame zorg', op pagina 94- 98.

Lees ook: 'Groene zorg in opkomst', over groene initiatieven in de zorg.

 

 

 

Auteur