Incontinentiemateriaal over – wat nu?

Dozen vol inleggers in huis

Mensen houden soms dozen vol luiers over.
Getty Images

Er blijft veel incontinentiemateriaal ongebruikt bij mensen thuis liggen. Bijvoorbeeld omdat het niet meer nodig is, het materiaal toch niet goed past of omdat de gebruiker is overleden. Dat materiaal wordt meestal weggegooid. In het zuiden van het land wordt nu geprobeerd het materiaal opnieuw te gebruiken.

Tientallen apotheken in Brabant en Limburg zijn aan de slag gegaan met het inzamelen van de verpakkingen met ongebruikte inleggers voor urine of ontlasting. Daarnaast zijn ook Brabantse thuiszorg- en ouderenzorginstellingen begonnen met het inzamelen van materiaal. Alles gaat naar een distributiecentrum in Oosterhout: het Logistics Community Brabant Zorgplein. Zestien van de apotheken gaan het vervolgens aanbieden aan mensen die incontinentiemateriaal nodig hebben. Het initiatief is een proef van Zorgverzekeraar ASR/DITZO, Stichting CareCycle en vijf apotheekzorggroepen. Als het succesvol blijkt, gaan er 85 apotheken deelnemen.

Vrachtwagen voor de deur

Vroeger haalde je het incontinentiemateriaal meestal bij de apotheek, maar tegenwoordig kiezen zorgverzekeraars vaker voor directe levering door de leverancier. Na een telefonisch gesprek bepaalt de leverancier wat voor materiaal iemand nodig heeft en hoeveel. Vervolgens komt er een vrachtwagen voorrijden met voor meerdere maanden materiaal. Als er dan iets mee mis is, staat er een hoop overtollig materiaal in huis.

Minder vervuiling

Incontinentiemateriaal maakt de helft uit van de afvalstroom van de ouderenzorg (zorg thuis en zorg in verpleeghuizen). Jaarlijks gaat het in totaal om 2,3 miljard euro aan medicijnen, verpleegartikelen en incontinentiemateriaal die ongebruikt worden weggegooid en verbrand. Het maken en vernietigen van dit materiaal geeft een hoop CO2 uitstoot. De initiatiefnemers hopen zo de vervuiling een flink stuk te verminderen.

Wat te doen met overtollig incontinentiemateriaal?

  • Woon je in het zuiden, dan kun je het materiaal als particulier mogelijk aanbieden bij de apotheek. Vraag ernaar.
  • Vooralsnog is het initiatief nog lokaal, maar je kunt het altijd aankaarten bij de apotheek of de leverancier, als er veel materiaal is blijven liggen. Wie weet sluiten ze zich aan bij het initiatief.
  • Aanbieden op Marktplaats gebeurt ook, er staan veel advertenties voor incontinentiemateriaal. Zo kun je er nog wat geld voor terugkrijgen, want de kosten betaal je uit je eigen risico.
  • Inleveren bij Zorgoutlet is ook een mogelijkheid, dat is een thuiszorgwinkel bij Utrecht die nieuwe en tweedehands zorgmaterialen verkoopt.
  • Even googelen op ‘ongebruikt incontinentiemateriaal inleveren’ levert een aantal goede doelen op, waar je het materiaal aan kunt doneren.

Hoe het zit met de keuze en vergoeding van incontinentiemateriaal, kun je lezen in de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Auteur