Hoe schoon is het zwemwater?

Getty Images

Het gemiddelde zwembad – 25 meter lang met 830.000 liter water – bevat 75 liter urine. Maar dat is lang niet het enige dat zich in het water bevindt. Dit zit er nog meer in en zo schadelijk is het.

De gedachte aan urine in het zwemwater wekt al snel enige weerzin op. Toch vreemd als u bedenkt dat sommige mensen elke ochtend een glas van hun eigen urine drinken en wedstrijdzwemmers bewust in hun trainingswater plassen.

De gedachte hierachter is dat urine steriel is en vrij van bacteriën. Ook zou het goed zijn voor de gezondheid. De afgelopen jaren zijn echter een aantal studies uitgevoerd die aantonen dat urine helemaal niet steriel is en geen bewezen voordelen voor de gezondheid kent. En dat zit dus wel in uw zwemwater.

Irriterende chemicaliën

In zwemwater zit chloor, dat men toevoegt omdat het bacteriën en algen doodt. Een prettige gedachte en daarmee lijkt het dat de bacteriën uit urine onschadelijk worden gemaakt. Niets is minder waar. Ironisch genoeg vormt het chloor samen met urine chemicaliën die irriterend zijn voor de ogen, luchtwegen en huid. Onder zwemmers leidt dit nog weleens tot inspanningsastma en rode ogen.

Deze chemicaliën worden desinfection by-products (DBP’s) genoemd: stoffen die ontstaan door een combinatie van organische en niet-organische materie met chemische stoffen.

Tussen de 200 en 300 DBP’s

En het is niet alleen urine dat opgelost is in uw zwemwater. Ook zweet is in grote mate vertegenwoordigd. Van alle menselijke stoffen in het zwemwater, komt tussen de tien en twintig procent uit zweet. De rest bestaat voor de helft uit urine en voor de helft uit stoffen die door het water van de huid spoelen. Denk hierbij aan make-up, haargel, zonnebrandcrème, andere verzorgingsproducten en poepresten die uit de bilspleet spoelen.

In totaal zitten er naar schatting tussen de 200 en 300 DBP’s in het zwemwater. Van lang niet al deze stoffen zijn de gezondheidseffecten bekend.

Is zwemmen ongezond?

Door de mate van beweging wordt zwemmen doorgaans gezien als een heel gezonde bezigheid. En – zeker met warm weer – is het ook een zeer prettige bezigheid. Wat dat betreft is er goed nieuws: ondanks de irritaties die u kunt ervaren bij het zwemmen – inspanningsastma en rode ogen – is zwemwater veilig en is het nog steeds erg gezond om regelmatig te zwemmen.

Dit kunt u doen tegen DBP’s

Het is wellicht een open deur, maar door te douchen voor het zwemmen, kunt u de hoeveelheid DBP’s in het zwemwater verminderen. Door het douchen spoelt u een deel namelijk al van uw huid af. Ook kunt u het beste voor het zwemmen naar het toilet gaan.

Auteur 
Bron 
  • NRC Handelsblad