Zo voorkomt u waterschade

Getty Images

In Nederland komen steeds meer extreme weersituaties voor. Zware tropische regen- en onweersbuien kunnen flink wat waterschade veroorzaken aan uw woning en eigendommen. Met een paar eenvoudige maatregelen vermindert u de (kans op) schade.

De extreme weersomstandigheden zijn een merkbaar gevolg van de klimaatverandering. Bij nieuwbouwwoningen houden projectontwikkelaars en architecten vaak al rekening met de mogelijkheid hiervan. Maar ook als particulier kunt u maatregelen nemen.

Afsluiten

Het is op warme dagen misschien verleidelijk om ze open te laten, maar toch kunt u ramen het beste sluiten als u de deur uit gaat. Ook deuren – bijvoorbeeld van het balkon – kunnen het beste gesloten blijven. Zo voorkomt u wateroverlast door een onverwachte bui. Natuurlijk kunt u ook Buienradar in de gaten houden, maar regen- en onweersbuien kunnen soms snel en onverwacht ontstaan.

Zorg voor een goede afvoer van het water

Het is belangrijk dat (regen)water goed weg kan stromen tijdens een bui. Hiervoor moeten (dak)goten, putten en afvoer afvalvrij zijn. Ook het riool moet ‘schoon’ zijn. Hier kunt u zelf aan bijdragen door bijvoorbeeld geen vette dingen door het riool te spoelen.

Als u merkt dat het water via uw dakgoot niet weg kan, kijk dan of u de bovenkant van de regenpijp kunt loskoppelen. Zo voorkomt u dat het water via de dakgoot bij u naar binnen loopt. Als u vaker last heeft van een onvoldoende waterafvoer, overweeg dan om een ontlastklep aan te schaffen. Deze kan het regenwater afvoeren als dit niet via het riool weg kan.

Waterafvoer via de tuin

Uw tuin speelt een grote rol bij de waterafvoer. Een volledig betegelde tuin voert het water namelijk veel minder goed af dan een groene tuin. Dus bent u in de toekomst van plan om uw tuin aan te passen, houd hier dan rekening mee. Om overbelasting van het riool te voorkomen, kunt u regenwater opvangen in een regenton. Het voordeel hiervan is ook dat u het water kunt hergebruiken, bijvoorbeeld om later uw tuin mee te sproeien. Een groen dak vangt water op tijdens flinke buien waardoor er minder water direct richting het riool gaat. Dit helpt tegen het overstromen van riolen.

Als het water al binnen is

Als het in huis lekt of het riool overbelast is, kan uw woning onder water lopen. Als het water snel stijgt, doe dan het volgende:

  • Zet uw meubels op houten blokken of bakstenen om schade te voorkomen.
  • Haal de stroom eraf.
  • Gebruik absorberende zakken om het water in te dammen
  • Zorg dat u een waterstofzuiger of pomp bij de hand hebt om uw woning zo snel mogelijk weer droog te maken.

Overige tips

Koppel uw apparatuur in huis af bij dreiging van een zware onweersbui. Kabels en apparatuur kunnen tijdens onweer namelijk te maken krijgen met piekspanning en daardoor beschadigd raken.

Als u weg moet – hoe kort ook – is het verstandig om de zonwering omhoog te doen en parasols binnen te zetten. En natuurlijk spreekt het voor zich dat u geen kostbare en kwetsbare spullen buiten moet laten liggen.

Zorg dat ook uw auto ook goed is afgesloten. Zijn alle ramen en deuren dicht? En heeft u een cabrio of panoramadak? Controleer dan of uw dak goed is afgesloten.

Lees ook

Auteur