Wordt een regenton straks verplicht?

Getty Images

In steeds meer Nederlandse gemeentes moeten burgers zelf regenwater opvangen. Het steeds meer bestraten van tuinen, zorgt voor problemen.

Sinds 2009 hebben al ruim 40 gemeentes regels ingevoerd voor het verplicht opvangen van hemelwater op eigen terrein, zo meldt het ANP. In de toekomst zal het aantal gemeentes dat regels opstelt voor het opvangen van hemelwater, alleen maar verder stijgen zegt Rioned, de koepelorganisatie van stedelijk waterbeheer en riolering. Als een gemeente zulke regels maakt, mogen bewoners in principe zelf bepalen hoe ze het water opvangen. Dat kan met een regenton, maar ook via ondergrondse bassins, verlaagde gazons of tuinen met weinig tegels.

Tuintegeltaks

Doet een bewoner dat niet, dan dreigt een extra belasting. Gemeentes Aalburg, Woudrichem en Werkendam zijn al van plan een zogeheten ‘tuintegeltaks’ in te voeren. Deze drie gemeentes willen de rioolheffing koppelen aan de hoeveelheid verhard oppervlak bij een huis. Kortom: het aantal tegels of klinkers in de tuin. In Duitsland gelden al vergelijkbare regels. De tuintegeltaks zal waarschijnlijk niet meer dan een paar tientjes per jaar bedragen. Nu betalen we gemiddeld zo’n 190 euro per jaar aan rioolheffing. Een kwart daarvan gaat naar hemelwaterafvoer.

Auteur