Wilde staking geen overmacht

Getty Images

Een 'wilde staking' bij een luchtvaartmaatschappij na aankondiging van een herstructurering is geen overmacht of buitengewone omstandigheid. Het is een sociaal risico, dat de maatschappij kan verwachten. Passagiers hebben die door zo'n staking worden geconfronteerd met een vertraagde of geannuleerde vlucht, hebben daarom recht op vergoeding.

Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die daarmee afwijkt van het advies van de Advocaat-Generaal, die een wilde staking wel als buitengewone omstandigheid wilde aanmerken. De zaak in kwestie speelde bij TUIfly Duitsland, die op 30 september 2016 onverwachts een herstructurering aankondigde. De rechter had een staking verboden, maar bijna negentig procent van het cockpitpersoneel en ruim zestig procent van het cabinepersoneel meldde zich in een periode van tien dagen ziek. Hierdoor werden honderden vluchten geannuleerd en aanzienlijk meer vluchten liepen vertraging op.

Compensatie
De ruim 42.500 passagiers, die de dupe van de problemen werden, hebben nu recht op compensatie van 250 euro, 400 euro of 600 euro per persoon, afhankelijk van de vluchtafstand en de opgelopen vertraging. In het verleden waren in Duitsland alle stakingen een buitengewone omstandigheid. Dat is nu dus niet meer het geval.

Bron: euclaim

Auteur