Webwinkels misleiden klanten met hoge adviesprijzen

Getty Images

Webwinkels misleiden hun klanten door veel hogere adviesprijzen te gebruiken dan vastgesteld door fabrikanten. Zo spiegelen ze consumenten een niet bestaand voordeel voor.

Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De Consumentenbond onderzocht prijzen bij de grootste webwinkels die elektronica, fietsen en babyartikelen verkopen, en vulde deze aan met webwinkels die vaak in prijsvergelijkers worden genoemd. Webwinkels die veel hogere prijzen hanteerden dan de officiële fabrikantenprijzen zijn onder andere Kamera Express, Keukenloods en Otto.

Kamera Express vermeldde bijvoorbeeld een adviesprijs van 409 euro voor een Canon fototoestel. Hierdoor leek de verkoopprijs van 289 euro veel voordeliger dan hij in werkelijkheid was. De echte adviesprijs bleek namelijk 345 euro. Keukenloods deed iets vergelijkbaars. De winkel gebruikte een adviesprijs van 1599 euro voor een Smeg-vaatwasser, terwijl de werkelijke adviesprijs 1069 euro bedroeg. Bij een verkoopprijs van 779 euro was het voordeel iets meer dan 27 procent in plaats van bijna 50 procent.

Hardnekkig

Winkels zijn hardnekkig in het gegoochel met advies- en aanbiedingsprijzen. Tijdens een onderzoek in 2018 van de Consumentenbond bleek al dat 26 van de 40 onderzochte winkels de regels overtreden door onterecht een prijsvoordeel te suggereren. In een reactie laten de meeste winkels weten dat het gaat om een vergissing. Volgens hen hebben ze de prijzen van een oude of verkeerde lijst overgenomen. Ook zeggen ze periodiek nieuwe adviesprijzen van de fabrikanten te ontvangen, maar komen ze er niet aan toe om de prijzen op hun website aan te passen.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond