Wat wordt duurder door corona?

Getty Images

Kappers, reizen en de zorgverzekering: corona maakt meer duur dan je lief is.

Vakantie

Blijf je in eigen land? Er is veel vraag naar vakantiewoningen en dat stuwt de prijzen op. Vorig jaar augustus meldde het CBS al een prijsstijging van 12 procent op vakantieparken. Wie nu wil vliegen naar het buitenland is nu door een vliegtaks in elk geval 7,50 euro meer kwijt. Bovendien lijken de ticketprijzen weer wat op te krabbelen, vorig jaar juli kon je voor minder dan 100 nog naar Nice of Ibiza. Skyscanner.com laat zien dat een vliegticket naar deze bestemmingen in de laatste week van juli al snel 170 euro kost. Dat is min of meer vergelijkbaar met de prijzen in 2019.

Kapper

Na de eerste sluiting in 2020 kondigden de kappers in mei al aan dat de tarieven zouden stijgen. Het werken op afspraak, gemiste inkomsten en het extra beschermingsmateriaal zien werken ook nu nog door in de prijs

Horeca

Bierbrouwers verhogen per 1 april in elk geval de prijs van een fust bier met 3,5 procent en dat gaan we natuurlijk terugzien in de prijs als de terrassen en kroegen straks weer op en mogen. Tel daarbij op dat het aantal plaatsen waarschijnlijk beperkt blijft, waardoor er minder meters zijn om omzet op te maken en maandenlang inkomstenverlies en de horeca kan niet veel anders dan de prijzen verhogen. Dat gebeurde ook al na de eerste lockdown in 2020, bleek uit een peiling van  Tros Radar.


OV

Een treinkaartje (2e Klas) is nu 1,5 procent duurder dan vorig jaar en dat is in lijn met de inflatie. Zo lijkt het nog mee te vallen met de prijsstijging  van het OV door corona. Maar het is de stilte voor de storm. Alleen al de NS heeft laten weten over het afgelopen jaar 2,6 miljard euro omzet te missen. In principe wil de vervoerder dat verlies niet compenseren met duurdere kaartjes, maar dan moet de overheid wel met steun over de brug komen. Of en hoe dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar ook de rekening voor overheidssteun komt uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht.

De zorgverzekering

De extra kosten voor de zorg en dus ook de zorgverzekering zijn lastig te bepalen. Aan de ene kant zijn er natuurlijk extra corona-maatregelen die veel geld kosten, maar aan de andere kant wordt er ook veel andere zorg uitgesteld. Uiteindelijk kunnen we de gevolgen terugzien in de premie van onze zorgverzekering en volgens Gezondheidseconoom Wim de Groot zou die wel eens met 250 euro per jaar kunnen gaan stijgen.
 

Supermarkt

De prijs van boodschappen beweegt sowieso sterk, maar in juni vorig jaar gingen met name de prijzen van A-merken vijf weken op rij sterk omhoog, aldus de cijferanalysten van inprijsverhoogd.nl. Dat is een uniek patroon en voor zover bekend is er sindsdien geen prijsdaling geweest.

Door de stijgende prijzen moeite met rondkomen? Lees onze bespaartips.