Wat moet je allemaal regelen na een inbraak?

Getty Images

Een woninginbraak, het zal je maar overkomen. Probeer dan maar eens de paniek te onderdrukken. Toch is dat wel belangrijk, want het maakt veel uit wat je doet die eerste minuten en uren na een inbraak. Is de rust eenmaal weergekeerd, dan is het tijd om het huis (nog) beter te beveiligen. In ieder geval met een Politiekeurmerk veilig wonen, misschien ook met een alarmsysteem.

Politie bellen

Is de inbreker nog bezig of in de buurt? Bel dan direct 112. De politie kan de inbreker dan misschien nog op heterdaad betrappen of tijdens zijn vlucht in de kraag grijpen. Is de inbraak al voltooid en is de dader ontkomen? Bel dan 0900-8844. De politie komt dan met minder spoed. Je kunt ter plekke aangifte doen. Dat is belangrijk, want de politie kan de dader pas opsporen als er een aangifte is. Ook de verzekering heeft vaak een aangifte nodig om de schade te vergoeden. [ITEMADVERTORIAL]

Misschien zijn er nog sporen van de dader te vinden in de rommel die hij heeft achtergelaten. Laat de situatie op de plaats delict dus zoveel mogelijk intact, zodat de politie onderzoek kan doen. Zelfs gebroken glas en een geforceerd slot kun je beter niet onmiddellijk laten repareren. Zo nodig doet de politie ook een buurtonderzoek. Buren kunnen dan vertellen of ze iets verdachts hebben gezien. Eventuele sporen en aanwijzingen zijn reden voor nader onderzoek. 

Foto’s maken

Ontkom je er niet aan om glasscherven op te ruimen en overhoop gehaalde spullen enigszins te fatsoeneren? Maak dan in ieder geval foto’s van hoe je het hebt aangetroffen. De politie kan er veel aan hebben. 

Passen en telefoons blokkeren

Zijn er bankpassen en/of creditcards gestolen? Laat deze dan zo snel mogelijk blokkeren. Bel hiervoor de bank of creditcardmaatschappij. Een gestolen mobiele telefoon kun je ook zelf blokkeren. Weet je niet precies hoe dat moet, vraag dan hulp aan de provider. 

Gestolen spullen inventariseren

Is de politie klaar met het onderzoek? Dan volgt de inventarisatie van wat er weg is. Dat gaat het makkelijkst als je kostbaarheden van tevoren had vastgelegd, bijvoorbeeld op lijsten die je kunt downloaden via www.politie.nl. Hierop kun je ook bijzondere kenmerken, registratienummers en nieuwwaarde noteren. Ook kun je foto’s bijvoegen. Dat is van groot belang bij het terugvinden van de gestolen items.

Informeer de verzekeraar

Voor schade door diefstal van huisraad, kun je een beroep doen op de inboedelverzekering. Is de woning zelf beschadigd, bijvoorbeeld de voor- of achterdeur, dan is de opstalverzekering de aangewezen polis. Laat de verzekeraar zo snel mogelijk weten dat er een inbraak heeft plaatsgevonden. Dat kan in elk geval telefonisch, vaak ook via de website of een app. Sommige verzekeraars bieden als extra service snelle hulp bij het herstellen van de schade en keren binnen enkele dagen een bedrag uit om de eerste nood te lenigen. Dit verschilt per maatschappij.

Wat de inboedelverzekeraar vergoedt, hangt sterk af van de voorwaarden. Sommige polissen vergoeden de nieuwwaarde. Wordt de televisie van een paar jaar oud gestolen? Dan krijg je meestal maar een deel van de nieuwwaarde terug, na drie jaar vaak maar 40 procent. 

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp kan helpen om de ingrijpende ervaring van een inbraak te verwerken en om je weer op je gemak te gaan voelen. Kijk hier voor meer informatie over slachtofferhulp: http://www.slachtofferhulp.nl | T 0900-0101

Inbraak voorkomen

Na een inbraak wil je er natuurlijk alles aan doen om herhaling te voorkomen. Dat begint met goede verlichting en het juiste hang- en sluitwerk. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen schrijft voor met welke middelen je een woning het beste kunt beveiligen. In de praktijk blijkt dat woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) veel minder kans hebben op een inbraak. Een PKVW-erkend bedrijf kan daarbij helpen. Kijk voor meer informatie op de site van politiekeurmerk

Alarmsysteem 

Met een alarmsysteem ga je nog een stapje verder. Bij hogere risico’s, zoals een afgelegen ligging of kostbare bezittingen, stelt de verzekeraar dit soms verplicht. Dat is niet voor niets, want een alarmsysteem schrikt inbrekers af. Zien ze aan een sticker op het raam dat een woning met een alarm is beveiligd, dan slaan ze het pand liever over. 

Er is veel verschil tussen alarmsystemen van de bouwmarkt en van de erkende installateur. De politie adviseert altijd de laatste. Ook erkende installateurs zijn te vinden via politiekeurmerk.nl. Bij een goede inbraakmelder kun je ook kiezen voor aansluiting bij alarmcentrale, die het alarm opvolgt en doorgeeft aan de politie. Ook hierin bestaan verschillen. Als je kiest voor een gecertificeerde Particuliere Alarmcentrale (PAC), weet je zeker dat de kwaliteit goed is en dat de politie de melding serieus zal nemen. 

Tip

Sommige gemeenten stellen subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld sloten en camera’s. Soms geldt een subsidieregeling voor de hele gemeente, soms alleen voor buurten met een hoog inbraakrisico.

Auteur