Wat is het hitteprotocol voor op de weg?

Getty Images

Bij temperaturen boven de 30 graden Celsius geldt ook op de weg een hitteprotocol, maar wat is dat?

Ook Rijkswaterstaat heeft een hitteprotocol en dat betekent dat ze extra maatregelen nemen om gestrande automobilisten zo vlot mogelijk van de snelweg af te halen. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI 70 procent of meer kans is op temperaturen boven de 30 graden °C.

Gestrand langs de snelweg

Als Rijkswaterstaat een melding binnenkrijgt, schakelen ze volgens dit hitteprotocol tussen 10.00 en 22.00 uur direct een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats. Op deze manier wil Rijkswaterstaat voorkomen dat gestrande automobilisten langer dan nodig langs de weg staan, vooral omdat de temperatuur van het asfalt kan oplopen tot meer dan 50 graden.

Goed voorbereid op weg

Daarnaast adviseert Rijkswaterstaat automobilisten goed voorbereid op weg te gaan:

  •     Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
  •     Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
  •     Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.

Mocht het toch mis gaan, dan kunt u met uw pechhulpverlener bellen. Dit kan van uw automerk zelf zijn, of de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan door Rijkswaterstaat een berger op pad gestuurd.