Waarom toch die grote prijs van de Staatsloterij en niet veel meer kleinere prijzen?

Getty Images

Ik speel samen met mijn zoon mee met de Staatsloterij, alles staat op zijn naam. Stel dat wij een prijs winnen, hoe gaat dat dan met de uitkering die hij aan mij doet? Mag hij dat dan belastingvrij schenken aan mij. Ik weet het, de kans om te winnen is klein. En waarom knipt de Staatsloterij die ene grote prijs niet op in veel meer kleinere prijzen?

Dat zijn eigenlijk twee vragen. Als uw zoon een groot bedrag wint de Staatsloterij, dan krijgt hij dat bedrag op z’n rekening. Er wordt geen inkomstenbelasting ingehouden en ook geen kansspelbelasting van ruim 30 procent, zoals bij andere loterijen.


Als de Staatsloterij niet beter weet dan dat uw zoon de speler is, krijgt hij het geld. Bij een 'gewoon' lot geldt de regel dat de Staatsloterij uitkeert 'aan toonder'. Dus degene die het lot inlevert krijgt de prijs. Gaan jullie samen met jullie lot naar de Staatsloterij, dan bent u samen 'toonder' en winnaars.

Speelt u online mee, dan ligt het wat ingewikkelder. Vaak staan deze loten op één naam en wordt er van één bankrekening geld afgeschreven om mee te spelen. Achter deze praktijk schuilt dan een onderlinge afspraak dat er samen gespeeld wordt, maar dat blijkt verder nergens uit. Daarom is degene die betaalt en op wiens naam de deelname staat de 'toonder' en de enige winnaar.

Daar heeft de Staatsloterij wel iets op bedacht: Groepsspelen. Dan worden er bij meerdere deelnemers automatisch gelijke delen afgeschreven om mee te kunnen spelen.  Eventuele prijzen worden gelijk verdeeld over de deelnemers. Deze spelvorm voorkomt gedoe, want alleen een onderlinge afspraak over 'samen spelen', is in de regel niet genoeg om gesplitst uit te keren. Dat moet je écht aan kunnen tonen, blijkt uit een eerder artikel van RTLZ

Als je de prijs niet kunt splitsen en toch wil delen, moet de ontvanger daarover schenkbelasting betalen. Dat is een behoorlijk bedrag. Stel dat uw zoon een ton wint en de helft aan u wil schenken, dan betaalt u daarover (na aftrek van een vrijstelling van ruim €2.000)  30 procent belasting. Dat is ruim €14.000.

Maar voordat u zich zorgen maakt: de kans om de Jackpot te winnen is niet heel groot: zo'n één op drie tot vier miljoen, afhankelijk van de maand waarin u meespeelt.

Uw andere vraag gaat over de omvang van de prijzen: waarom houdt de Staatsloterij vast aan één hele grote prijs van vele tientallen miljoenen in plaats van pakweg 400 prijzen van een ton.  Het officiële antwoord van de Staatsloterij is dat een prijs van 20 of 40 miljoen de spelers de gelegenheid geeft om groter te dromen. Daarbij speelt de publiciteit natuurlijk ook een rol. Een waanzinnig hoge prijs zorgt voor veel ophef en je kunt er gemakkelijk reclame mee maken. De Staatsloterij zegt het keurig: ,,We zijn continu op zoek naar de juiste balans tussen vele kleinere prijzen en een aantal hele hoge ‘droomprijzen.’

 

Auteur