Waar is al het contante geld gebleven?

Man
Eigen beeld

Ik heb een vraag over contant geld. Als je om je heen kijkt, zie je dat bijna niemand het meer gebruikt. Iedereen begrijpt natuurlijk waarom. Maar wat ik me afvraag: waar blijft al dat contante geld. Is er ergens een soort geldpakhuis van Oom Dagobert?

Het klinkt misschien verrassend, maar eigenlijk is dat er!

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft grote kluizen, waarin het (munt)geld van banken en winkels terecht komt. Het is natuurlijk niet een kluis met biljetten en munten waarin je een heerlijke duik kunt nemen, maar een goed georganiseerde opslagplaats voor geld.  In ‘normale’  tijden verhuist dat geld steeds naar een aantal distributiepunten in het land, van waar de winkels weer bevoorraad worden.
Maar in dit doorgaande proces is een kink gekomen. Direct na het bekend maken dat er tot een bedrag van 50 euro contactloos gepind mocht worden, halveerde het aantal geldopnames bij de geldautomaten van 4 miljoen naar 2 miljoen per week. Het betekende dat de distributie van het contante geld stagneerde en de ‘geldpakhuizen’ overvol raakten.  De Detailhandel had gewoon veel minder contant geld nodig.


Inmiddels is de situatie weer enigszins genormaliseerd. Met kleine stapjes is het aantal geldopnames inmiddels weer aangegroeid tot 3 miljoen per week. Maar dat is nog altijd bijna een kwart minder dan in januari het geval was.


Het is inmiddels de vraag of de hoeveelheid contant geld in volle omvang zal terugkomen. Het ziet er niet naar uit dat het contactloos pinnen tot vijftig euro teruggedraaid wordt naar kleinere bedragen. Zeker niet als blijkt dat het een heel veilige manier van betalen is.
Vorig jaar werd nog ongeveer een derde van de boodschappen contant betaald. Dat deel zal zeker lager worden. De munten en bankbiljetten gaan een steeds kleinere rol spelen in het betalingsverkeer. Maar het is niet de verwachting dat echt geld ook geheel gaat verdwijnen.

 

Auteur