Uitkering kwijt door pinpas van demente moeder: boete van 30.000 euro

Getty Images

De 60-jarige Margaret van Breukelen zit in de bijstand en is mantelzorger voor haar demente moeder. Daarom is ze gemachtigd om de bankpas van haar moeder te gebruiken. Dat pasje kost haar nu tienduizenden euro’s.

Zo meldt tv-programma Radar. Margaret had namelijk niet doorgegeven aan de gemeente dat ze als bijstandsgerechtigde beschikt over een gemachtigde bankpas. Die gebruikt ze naar eigen zeggen voor aankopen voor haar hoogbejaarde moeder.

Van Breukelen had deze bankpas moeten melden bij de uitkeringsorganisatie Werk en Inkomen Lekstroom, maar dat wist ze niet. Op de rekening staat zo’n €20.000 van haar moeder. Volgens de gemeente is dat geld ook van Margaret. Dat betekent dat ze te veel spaargeld had om voor een uitkering in aanmerking te komen en dat ze bijna €30.000 moet terugbetalen.  
Van Breukelen is verbijsterd: "Ik heb er nooit bij stilgestaan dat de gemeente zo zou denken. Ik wil alleen goed zorgen voor mijn moeder." Ook een rechtszaak mocht niet baten: de rechter stelde de gemeente in het gelijk.
Volgens Sociaal Verhaal, een vrijwilligersorganisatie die gratis rechtshulp verleent bij ingrijpende problemen met overheidsinstanties, staat het verhaal van Van Breukelen niet op zichzelf. Ze zien zo’n tien keer per jaar dit soort rechtszaken voorbijkomen. Vaak gaat het om mantelzorgers.

Divosa, de koepel van Sociale Diensten, zegt dat uitkeringsgerechtigde altijd vóóraf met de gemeente moet overleggen over geldzaken. Of het nu gaat om een gift, een gemachtigde bankpas, erfenis of bijverdienste. "Zorg dat er nooit twijfel ontstaat. Bij twijfel of schemergebieden wordt vaak zwart-wit geredeneerd. Een bijstandsuitkering is een vangnet en mag alleen gaan naar mensen die er echt recht op hebben. Daar mag geen twijfel over bestaan. Er wordt per jaar 6,5 miljard euro aan bijstand uitgegeven. Bij twijfel moeten gemeenten zich aan de regels houden en kunnen ze alleen de uitkering terugvorderen."

Bron: Radar

Auteur