Altijd een tuin gehad en nu naar een flat met balkon? Tuinieren kan nog steeds. Kijk maar naar deze balkons van twee schoonzussen die in hetzelfde appartementencomplex wonen.
Balkon op het zuidwesten
Mevrouw Dudok-van Heel en mevrouw Van Rooy zijn schoonzussen en wonen in hetzelfde appartementencomplex. Hun balkons zijn smal en slechts acht vierkante meter groot, maar toch hebben zij er allebei een heel persoonlijk bloemenparadijsje van gemaakt.
Het balkon van mevrouw Dudok-van Heel ligt op het zuidwesten. ’s Zomers schijnt de zon er vanaf drie uur. “Een ideale situatie”, zegt zij, “want de ergste hitte is dan al voorbij en de planten profiteren optimaal van de middagzon. De bloei is daardoor fantastisch. Zo is mijn Lobelia uitgegroeid tot een waterval van bloemen; op ’n hoge terracottazuil komt ze nog beter tot haar recht.”
De basis van de beplanting is een vaste bonte klimop (Hedera) en de klimroos ‘Blush Noisette’. De potten en bakken worden gevuld met eenjarigen. “Mijn balkon ziet er elk jaar anders uit. Ik kies wel vaak blauwpaarse en witrose tinten. En er moet altijd zo’n witte Franse hanggeranium op mijn etagère. Meestal koop ik de eenjarige planten vrij klein; bij ons in de buurt zijn gelukkig allerlei leuke kwekerijen. Mijn schoondochter Renée is een fervent tuinierster. Zij helpt me elke week met het onderhoud van het balkon en dat combineren we soms met een bezoek aan een kwekerij.”
Balkon op het oosten
De woning van mevrouw Van Rooy is aan de andere zijde van het flatgebouw. Haar balkon ligt op het oosten en is zonnig tot aan het begin van de middag. Ook dit is een goede plek voor rijkbloeiende planten en dat is goed te zien.
“Ik ben een echt zon- en tuinmens. Vroeger woonde ik in Indonesië, we hadden daar ook een tuin die ik zelf onderhield. Daar werd heel raar tegenaan gekeken, want dat deed je niet als Hollandse. Na terugkeer in Nederland heb ik altijd een tuin gehad. De tuinmeubels op mijn balkon komen uit m’n oude tuin. Ik kon er geen afscheid van nemen. Om onze balkons een warmere uitstraling te geven, hebben mijn schoonzus en ik samen vlonders gekocht en laten leggen. Het effect is grandioos en veel flatbewoners hebben het idee omarmd.”
Bij mevrouw Van Rooy gaat de aankoop van planten heel spontaan: wat zij op de markt aantrekkelijk vindt, neemt ze mee. “Ik ben niet zo precies en bij mij moet alles vlug. Ook de aankoop van potten is willekeurig. En toch past alles bij elkaar. Bloemen zijn voor mij altijd heel belangrijk geweest. Als ik vroeger, in tijden van wat minder geld, moest kiezen tussen bloemen of vlees op tafel, dan viel de keus toch vaker op bloemen.”
Zo maakt u een mooi balkon
Grond
Houdt u van grote hoge potten?Vul ze niet helemaal met aarde, anders worden ze topzwaar. Zet onderin de pot een omgekeerde plastic container en plaats daarop een plastic pot waarin de plant zit.
Afwatering
Op ‘n schaduwrijk balkon zal potgrond niet snel opdrogen. Zorg voor een goede afwatering: onderin de pot hydrokorrels of potscherven en daarop de aarde. Of doe tussen pot en schotel pottensteuntjes of latjes. Een schotel behoedt de onderburen voor een ‘regenbui’ als u water giet.
Water
Op zonnige balkons droogt potgrond juist snel uit. Hoe kleiner de pot, hoe eerder! Soms moet u daardoor op warme dagen wel twee keer water geven. Met wat water in de schotel heeft de plant een voorraadje voor de dag. Of denk eens aan een automatisch gestuurd watergeefsysteem.
Voedsel
Nieuwe planten hebben in het begin genoeg aan de mest in gewone potgrond. Rijk bloeiende potplanten hebben meer voedsel nodig. Geef tijdens de bloei elke twee weken vloeibare mest met het gietwater. Met gecoate mesttabletten (tuincentrum) in de grond kunnen de planten de hele zomer toe.
Wind
Vooral op balkons op het westen kan het nogal waaien. Kies voor lage planten, soorten met stevige stengels of geef de planten een steuntje. Laat klimplanten niet tegen een dicht scherm groeien; dat klapt in de wind. Een trellis van hout of betongaas is beter. Maak zo’n latwerk wel extra goed vast.