Te dik voor een baan

Getty Images


Een sollicitant kan, afhankelijk van de situatie , terecht worden afgewezen omdat zij te dik is. Dat is geen discriminatie van chronisch zieken, zo blijkt uit een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens.

In deze zaak gaat het om een vrouw met een BMI, Body Mass Index, van 32,5. Volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie is er bij een BMI van meer dan 30 sprake van obesitas, ernstig overgewicht. Het College voor de Rechten van de Mens beschouwt deze obesitas als een chronische ziekte en dus kunnen mensen die menen gediscrimineerd et zijn een beroep doen op de wet Gelijke Behandeling. Discriminatie wegens handicap en chronische ziekte is namelijk verboden.

Afgewezen wegens grotere maat

De vrouw solliciteerde naar een baan als junior productiemedewerker, waarbij zij shopper marketing activiteiten zou verrichten op verschillende plaatsen, zoals supermarkten. Tijdens deze activiteiten draagt het personeel speciale kleding, die het bedrijf in de maten M en L naar de winkels stuurt. Op haar sollicitatieformulier vermeldde de vrouw dat haar kledingmaat XL is. Op de selectiedag kreeg zij te horen dat zij vanwege die maat niet kon worden aangenomen.

Miljoen extra kosten

Bij het College van de Rechten van de Mens legde het bedrijf in kwestie uit dat het jaarlijks ongeveer 200 marketingactiviteiten uitvoert, waarbij de medewerkers kleding moeten dragen die bij de actie horen. Per week werken er ongeveer 200 medewerkers in promotieactiviteiten, zodat er wekelijk 400 sets kleding worden verstuurd. Als het bedrijf die kleding in 6 maten moet laten maken (XS, S, M, L, XL en XXL) moeten er 800 sets meer worden gemaakt en verstuurd. Dat zou, volgens het bedrijf, ongeveer een miljoen euro per jaar extra kosten. Ook één extra maat, XL, extra zou te duur zijn.

In dit geval geen discriminatie

Bovendien kon de vrouw ook als senior productiemedewerker bij het bedrijf aan de slag. In die baan neemt zij zelf kleding en standmateriaal van huis mee en daarom heeft ze in principe een eigen auto nodig. De vrouw in kwestie heeft geen rijbewijs, maar dat is geen bezwaar als ze met openbaar vervoer alles kan vervoeren en op tijd overal kan komen. Het College liet zich door deze argumentatie overtuigen en oordeelde dat het afwijzen van een te dikke sollicitant in dit geval geen discriminatie van chronisch zieken is.

Auteur