Er moet heel wat geregeld en gedaan worden als u gaat verhuizen. Hoe eerder u daarmee begint, hoe soepeler de verhuizing zelf straks verloopt. Met deze ‘te doen lijst’ gaat u stap voor stap te werk.
De voorbereiding
Opzeggen van contracten
Verhuist u van een huurwoning dan is het zaak de huur ruim (minimaal een maand) van te voren op te zeggen, want wonen in één woning, maar betalen voor twee is zonde. Maak ook duidelijke afspraken met het energiebedrijf over het afsluiten van gas, elektra en water in de oude woning en het aansluiten daarvan in de nieuwe woning. Zorg ook hier dat u niet onnodig voor twee adressen betaalt.
Adreswijzigingen
Geef uw verhuisdatum tijdig door aan uw bank, zodat u straks uw bankafschriften direct op uw nieuwe adres ontvangt. Vergeet ook de bedrijven waarvan u een creditcard of klantenkaart hebt niet.
Natuurlijk verwittigt u alle verzekeringsmaatschappijnen van uw verhuizing. En hebt u een verzekering afgesloten die met de woning te maken heeft, (inboedel-, opstal-, glas- of woonbeschermingsverzekering), dan zult u met uw verzekeraar of tussenpersoon moeten overleggen of u die moet handhaven, opzeggen of aanpassen aan de nieuwe situatie.
Geef uw adreswijziging ook door aan de postorderbedrijven waarvan u gebruikmaakt, verenigingen waarvan u lid bent (omroepvereniging!), kranten en tijdschriften waarop u geabonneerd bent en goede doelen waaraan u doneert. Via de Verhuisservice van TNT Post kunt u uw post eventueel nog een tijdje door laten sturen van het oude naar uw nieuwe adres. Voor informatie: www.tntpost.nl/verhuiservice of 058-233 33 33.
Telefoon mee
U hoeft uw abonnement bij KPN Telecom (of een andere aanbieder) niet op te zeggen. Als u binnen uw gemeente verhuist, geeft u de telefonieaanbieder de opdracht uw bestaande nummer door te schakelen naar het nieuwe adres. Als u naar een andere gemeente verhuist, krijgt u natuurlijk wel een nieuw nummer. Houdt er rekening mee dat er een verhuistermijn geldt. Bij KPN Telecom zijn dat 10 werkdagen voor uw telefoonabonnement tot 20 werkdagen voor een InternetPlusBellen abonnement. Zie ook: www.kpn.com (klantenservice, regel je verhuizing)
Stofferen
U bespaart uzelf een hoop ellende als het ‘geraamte’ van de nieuwe woning in orde is voordat u uw spullen overbrengt. Voorzie daarom het nieuwe huis vóór de verhuizing van vloerbedekking en zorg ervoor dat de muren en plafonds afgewerkt zijn. Perfectionisten zorgen er ook nog voor dat de raambekleding in orde is; die geeft direct een warme en huiselijke sfeer.
Nog wat praktische tips
- Zoek ver van te voren naar een geschikt verhuisbedrijf: www.verhuisservice.goedbegin.nl of www.verhuisadviseurs.nl.
- Zorg voor voldoende verhuisdozen (iets meer dan de verhuizer adviseert) en oude kranten of noppenfolie voor breekbare spullen: www.verhuisdozen.info
- Neem kleine voorwerpen van emotionele waarde zelf mee in een aparte doos.
- Maak tijdig een afspraak met het gemeentereinigingsbedrijf voor het ophalen van grofvuil.
De verhuizing
Tweemaal opnemen
De dag van de verhuizing is meestal zo druk dat u gemakkelijk een paar essentiële zaken vergeet. Zo is het belangrijk om de meterstanden in de oude woning op te nemen voordat u de deur voor laatst achter u sluit. Direct na aankomst in de nieuwe woning, noteert u ook hier de meterstanden. Zo voorkomt u misverstanden achteraf.
Afsluiten en overdragen
Als u ’s winters verhuist, is het belangrijk om de waterleiding in de oude woning af te tappen om te voorkomen dat die bevriest in het straks onbewoonde en dus onverwarmde huis.
Controleer ook voordat u de woning verlaat of deze helemaal leeg is. Pas dan kunt u de sleutels overdragen aan de verhuurder van de oude woning.
Na de verhuizing
Schade
Als al uw spullen weer uitgepakt zijn, kunt u nagaan of er schade is ontstaan. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan kunt u die schade verhalen op het verhuisbedrijf. Een erkende verhuizer is daarvoor beslist verzekerd.
Nieuwe woonplaats?
Als u veranderd bent van woonplaats zult u uw legitimatie moeten laten aanpassen. Ook moet u zich dan binnen een paar dagen laten inschrijven in het gemeentelijk bevolkingsregister (als u verhuist bent binnen de gemeente, kunt u volstaan met het sturen van een adreswijziging naar de afdeling Burgerzaken).
Adresgegevens voor de bank
Als u - nog - niet internetbankiert, moet u overschrijfkaarten met uw nieuwe adres bij uw bank bestellen. Als de adresgegevens op de kaart namelijk niet overeenkomen met de gegevens die de bank heeft, worden er geen betalingen verricht.