Slechte rechtsbijstand leidt niet to schadevergoeding

Getty Images

Een rechtsbijstandverzekeraar die tekortschiet in het verlenen van juridische bijstand hoeft de verzekerde geen schadevergoeding te betalen als de kans op succes in de rechtszaal klein was.

Dit blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In deze zaak is een verzekerde een juridische procedure begonnen tegen zijn werkgever omdat hij jarenlang in een te lage schaal werd uitbetaald. Bij de rechter kreeg de werkgever gelijk en in hoger beroep ging er iets mis.  De verzekeraar had een gewijzigde datum niet doorgegeven waardoor de verzekerde zijn zaak niet kon onderbouwen. De werkgever won de zaak ook in hoger beroep.

 

Nieuwe feiten

In een tussenvonnis oordeelde de Geschillencommissie dat de rechtsbijstandverzekeraar tekort is geschoten en de schade moest vergoeden. Om de hoogte van deze schade te beoalen schakelde de Commissie een deskundige in op kosten van de verzekering. De ingeschakelde advocaat oordeelde echter dat er in de aangeleverde stukken geen nieuwe feiten stonden zodat de Centrale Raad van Beroep ook met de nieuwe stukken hoogstwaarschijnlijk in het voordeel van de werkgever zou hebben beslist. De fout van de rechtsbijstandverzekeraar zou dus niet tot schade hebben geleid en daardoor kan er ook geen schadevergoeding zijn, aldus de Geschillencommissie.

Auteur 
Bron 
  • Kifid