Ouderen vaker gedwongen opgenomen

Getty Images

Ouderen met psychische problemen of dementie worden steeds vaker gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Deze stroom wordt mede veroorzaakt doordat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen.

4000+ dwangopnames

Volgens de Raad voor de Rechtspraak is het aantal gedwongen opnames van 60- tot 80-jarigen in de afgelopen 5 jaar met 25 procent toegenomen. Opname van 80-plussers steeg zelfs met 40 procent. Volgens de experts komt dit mede doordat senioren in Nederland steeds langer thuis moeten blijven wonen. Dat kan overigens gevaarlijke situaties voor henzelf en de omgeving veroorzaken. Om die reden is het steeds vaker nodig hen gedwongen op te laten nemen. 

Falende zorg

Zo’n gedwongen opname wordt gezien als een laatste redmiddel, en is ook steeds vaker nodig. Dit is te wijten aan de manier waarop de psychiatrische gezondheidshulp in Nederland nu is ingericht. 

De meeste aandacht gaat naar jongvolwassenen en de opnameduur is vaak te kort. Hierdoor worden ouderen naar huis gestuurd terwijl zij hier in feite nog niet klaar voor zijn. Tevens is het zoeken naar behorende psychiatrische zorg in 2019 een flinke uitdaging. De meeste psychiatrische klinieken hebben door onderbezetting enorme wachtlijsten. Zo kan het lang duren voordat iemand überhaupt in aanmerking komt voor behandeling. 

Rol verzorgingshuizen

Vooral voor ouderen met psychiatrische ziektes en mensen met dementie, zijn de wachtlijsten van de psychiatrische klinieken een probleem. Oudere dementerenden die niet thuis kunnen blijven, werden voorheen vaak ondergebracht in een verzorgingstehuis. Door de honderden sluitingen van verzorgingshuizen in 2014, is het nu niet meer vanzelfsprekend dat zij hier heen kunnen. 

Wet verplichte ggz

Per 1 januari 2020 wordt de Wet verplichte ggz (Wvggz) rechtsgeldig. Deze wet zorgt ervoor dat patiënten meer inspraak krijgen in hun behandeling en hun naasten hier meer bij worden betrokken. Patiënten zullen door deze wet ook vaker thuis behandeld worden door een ambulant verpleegkundige.

Auteur 
Bron 
  • Trouw
  • NRC
  • MAX Vandaag