De maatregelen van banken om fraude met gestolen bankpassen en phishing te voorkomen werken steeds beter. Dat leidt ertoe dat criminelen proberen om bankklanten over te halen om zelf geld over te maken naar de oplichters. Hierdoor is de schade van fraude in het betalingsverkeer gestegen van 50 miljoen euro in 2020 naar 62,5 miljoen euro in 2021.
Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. De schade door helpdeskfraude steeg vorig jaar naar 47,6 miljoen euro. Dat is het leeuwendeel van online fraude. Bij deze vorm van criminaliteit belt de oplichter het slachtoffer zogenaamd namens de bank. De oplichter maakt het slachtoffer wijs dat de bankrekening niet meer veilig zou zijn. Het slachtoffer kan onder andere worden misleid om zelf het hele banksaldo veilig te stellen met één of meer overboekingen. Ook weet de oplichter het slachtoffer vaak te overtuigen om ook de betaalpas af te geven.
In werkelijkheid zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening. Het devies is dus om de verbinding te verbreken en zelf de bank te bellen om de poging tot oplichting te melden.
Coulance
Banken zijn niet aansprakelijk voor de geleden schade als een klant het geld zelf heeft overgemaakt. Toch vergoeden banken sinds eind 2020 onder bepaalde voorwaarden de schade bij helpdeskfraude. In 2021 werd in 92 procent van de gevallen de schade van helpdeskfraude vergoed. Het slachtoffer moet wel aangifte doen bij de politie.
- NVB