Ongevraagd pakketje met dikke rekening? Betaal niet!

Getty Images

Het blijft een hardnekkige truc: gewoon een pakketje pillen of iets anders ongevraagd opsturen, gepeperde rekening erbij en daarna dreigen met betalingsherinneringen. Maar ben je wel verplicht te betalen?

Nee, de regels voor ongevraagde pakketjes zijn glashelder: niets besteld, geef geen geld, zegt ook Consuwijzer. Desondanks blijft het een hardnekkig probleem. en richten de oplichters zich met name op ouderen. Consumentenprogramma Radar! waarschuwt voor lokkertjes waarbij bijvoorbeeld voedingssuplementen gratis worden verstuurd, maar er wel forse verzend- of abonnementskosten in rekening worden gebracht. Reageer je niet, dan krijg je daarna meteen een nieuw pakket opgestuurd. Betaal je niet, krijg je een betalingsherinnering en wordt er zelfs met een deurwaarder gedreigd.

Deze 'pakjesfraude', geldt als oplichting en is verboden. Maar wat te doen als je toch een ongevraagde pakketje krijgt?  

In principe hoeft u niets te doen, want u bent nergens toe verplicht. Dat kan alleen leiden tot een lange stroom van pakjes en vervelende bireven. Een kort e-mailtje of een brief waarin u te kennen geeft dit niet op prijs te stellen en niet van plan bent te betalen, kan daar korte metten mee maken.
U hoeft het pakketje niet terug te sturen en u bent niet verplicht ongevraagde toezendingen stop te zetten.  
De Consumentenbond benadrukt: Betaal niets! en meldt deze poging tot oplichting bij de politie.

Zelf eerste pakket besteld?

Als u zelf het eerste gratis pakket heeft besteld mag de verzender daarvoor alleen normale verzendkosten in rekening brengen. Meer niet! Als er beweerd wordt dat u daarna vastzit aan een abonnement is dat niet het geval. U moet dan eerst akkoord gaan met vervolgzendingen.

Op de website van Radar! vindt u een handige voorbeeldbrief