Nog veel guldens in omloop

Inwisselen kan nog steeds!

Getty Images

Veel mensen hebben nog geeltjes, kwartjes, pieken en knaken in huis.

Dat blijkt uit onderzoek van Goudwisselkantoor.nl onder ruim 1.000 Nederlanders. Twee op de vijf ondervraagden geeft aan nog guldenmunten én biljetten in huis te hebben. De precieze waarde daarvan is niet bekend, maar in veel gevallen gaat het snel om oude valuta met een waarde van tientallen euro's. Met munten kan je in de meeste gevallen alleen nog bij verzamelaars terecht, maar veel mensen weten niet dat De Nederlandsche Bank (DNB) nog tot 2032 sommige guldenbiljetten nog omwisselt naar euro's. DNB hanteert daarbij nog steeds de oude omwisselkoers: 1 euro = 2,20 gulden. DNB rekende eerder al uit dat er nog zo'n 25 miljoen guldenbiljetten in omloop zijn.

Vreemde Valuta

Naast de oude guldenbiljetten heeft zo'n 60 procent van de ondervraagden nog vreemde valuta in huis. Daarbij zitten natuurlijk US Dollars en Britse ponden die nog steeds geldig zijn, maar ook oude valuta zoals Duitse Marken en Franse en Belgische Franks.
Opvallend is dat juist jongeren onder de dertig fanatieke valutaverzamelaars zijn, blijkt uit het onderzoek. Zij zijn bijna net zo vaak in het bezit van oude valuta als andere generaties en zelfs vaker in het geval van vreemde valuta. Daarnaast geven jongeren onder de dertig het vaakst aan valuta te willen bewaren om sentimentele redenen: 52 procent bewaart vreemde valuta om deze reden en bijna 80 procent doet dit met oude valuta. Het beeld van ‘de oude muntverzamelaar’ blijkt in praktijk een stuk genuanceerder te zijn. Dat de bewaardrang puur sentimenteel is blijkt wel uit het feit dat 43 procent van de vreemde valutabezitters denkt het land waar de valuta vandaan komt, nooit meer te zullen bezoeken.