Mag ik foute bankgegevens in de aangifte zelf corrigeren?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos


Door een fout in de vooraf ingevulde belastingaangifte lijk ik niet aanmerking te komen voor de ouderentoeslag. Mag ik de gegevens aanpassen?

Soms ben je in 20 minuten klaar met je aangifte. De cijfers van de banken kloppen, de uitkomst is volgens verwachting. Zo, dat zit er weer op.
Maar soms is de uitkomst helemaal niet volgens verwachting, merkte een lezer van Plus Magazine uit Ouderkerk a/d IJssel. Zij meende recht te hebben op de ouderentoeslag in box3, die in 2015 nog van toepassing is. ,,Ik voldoe aan de eisen wat betreft mijn leeftijd, inkomen en spaartegoed”, wist ze heel zeker.

Boven een spaartegoed van €21.330 (voor partners €42.660) moeten mensen vermogensheffing van 1,2 procent betalen. Voor ouderen met een kleinere beurs lagen die bedragen in 2015 hoger, waardoor ze minder vermogensbelasting hoeven te betalen. Achterliggende gedachte is dat ouderen met een klein pensioen wel wat spaargeld nodig hebben om rond te komen.

Maar in de vooringevulde banksaldi was kennelijk een fout geslopen, waardoor de elektronische aangifte de ouderentoeslag niet wilde meenemen. Ze belde de Belastingtelefoon, die haar vertelde dat wijziging van de saldi niet mogelijk is. Ze zou na de definitieve aanslag bezwaar moeten maken. ,,Dat is veel werk voor hun fout. En bovendien moet ik dan eerst belasting betalen en krijg ik het later pas terug. Dat vind ik vervelend.”

De Belastingdienst geeft aan dat het een misverstand is dat mensen hun banksaldi niet mogen wijzigen. ,,We hameren er juist op dat mensen die bedragen moeten controleren en ze niet klakkeloos moeten gebruiken. Wij krijgen wel een signaal dat ze veranderd zijn, maar dat betekent niet dat het niet mag. De aangever ziet die melding ook, maar kan die negeren.”

Hij wijst erop dat de aangever wel zijn bank moet mailen of bellen, om te achterhalen hoe de fouten in de bedragen zijn ontstaan. ,,Anders gaan de problemen ook volgend jaar weer spelen.”

Belastingbetalers hoeven dus niet te wachten op de definitieve aanslag voor ze bezwaar kunnen maken. Als ze voor 1 mei hun aanslag oproepen en corrigeren wordt de ouderentoeslag nog gewoon meegenomen. Ze zullen dan óók zien dat de PDF,  om een kopie van de aanslag te maken, beter werkt. Veel aangevers klaagden hierover. De softwarefout is inmiddels hersteld.

Ouderen met een klein inkomen moeten er overigens aan wennen dat hun spaargeld vanaf 1 januari 2016 net zo behandeld wordt als dat van jongeren. De ouderentoeslag is op 1 januari afgeschaft. Volgend jaar staat die dus niet meer op de aangifte.

Dat kan ook invloed hebben op de huurtoeslag. Ouderen met een ouderentoeslag kregen vaker een huurtoeslag omdat hun vermogensgrens nu eenmaal hoger lag. Daardoor kan het zijn dat ze door het verdwijnen van de ouderentoeslag ook hun huurtoeslag gaan mislopen. Dat speelt dus dit jaar al.

Auteur