Lenen voor een verbouwing is zo gek nog niet

Getty Images


Voor de financiering van een verbouwing denken veel huizenbezitters aan hun spaargeld. Toch kan lenen voor een verbouwing een interessant alternatief zijn.

Woongenot vergroten
Een verbouwing kan uw woongenot vergroten. Ook is het soms noodzakelijk om (groot) onderhoud te plegen om zo waardedaling van de woning te voorkomen. Een verbouwing kost vaak een flinke som geld.

Financieren met spaargeld
Veel huizenbezitters kiezen bij de financiering van een verbouwing voor het eigen vermogen. Het geld op een spaarrekening kunt u immers direct aan en kost niets. Ook is de actuele spaarrente laag, waardoor investeren in de woning aantrekkelijk is.

Interessant alternatief
Het spaargeld dat u in de woning steekt, komt pas vrij bij de verkoop van de woning. Mogelijk heeft u het spaargeld eerder nodig. Door te lenen houdt u spaargeld achter de hand. Omdat u fiscaal vriendelijk kunt lenen voor de woning is daarbij het kostenverschil kleiner.

Hypotheek of krediet
Wie leent voor de verbouwing kan dit doen met de hypotheek of een consumptief krediet. Wat is voordelig voor u?

  • Hypotheek verhogen: Hiervoor is overwaarde nodig. Ook moet de nieuwe hypotheek binnen de huidige normen passen. De hypotheekrente is lager dan de hypotheekrente. Wel betaalt u kosten voor advies, taxatie en notaris. De hypotheek verhogen is daarom interessant vanaf € 25.000,-.
  • Persoonlijke lening: Ook een krediet wordt getoetst aan de huidige normen, maar een overwaarde is niet nodig. De kredietrente is hoger dan de hypotheekrente, maar de afsluitkosten zijn weer lager. De persoonlijke lening moet u binnen 10 jaar aflossen. Een persoonlijke lening is daarom interessant tot € 25.000,-.

Fiscaal vriendelijk
Lenen voor de woning is vaak fiscaal vriendelijk. De rente bij zowel de verhoging van de hypotheek als de persoonlijke lening is onder voorwaarde fiscaal aftrekbaar. Ook de kosten die u maakt om de lening af te sluiten zijn onder voorwaarden aftrekbaar.