Lager dan gebruikelijk loon bij directeur-groot aandeelhouder en WAO?

Getty Images


Ik heb op dit moment een WAO uitkering in verband met een ernstige ziekte. Ik ben bezig om een onderneming voor mezelf op te zetten, maar bij voldoende inkomen verlies ik na verloop van tijd mijn recht om terug te vallen op mijn WAO uitkering. Aangezien ik in de toekomst vrijwel zeker (volledig) terug zal moeten vallen op mijn WAO uitkering, ben ik op zoek naar een manier om toch enige inkomenszekerheid (binnen de WAO) te houden. Het starten van een BV met een laag DGA loon zou misschien deze mogelijkheid kunnen bieden. In het bovengenoemde artikel lijkt het er op, dat u daar mogelijkheden toe ziet. Ik vraag mij af of dit nog steeds het geval is?

Uw vraag gaat eigenlijk over twee zaken.

De ene is de vraag of het mogelijk is om binnen een BV als directeur (enig) grootaandeelhouder een salaris te ontvangen dat lager is dan het gebruikelijk loon (2015: € 44.000). Dit is in bepaalde situaties naar mijn mening nog steeds mogelijk. U kunt hierbij denken aan de opstartfase van een BV, waarin nog geen of weinig omzet wordt behaald en in de situatie dat de activiteiten van de BV niet of nauwelijks werkzaamheden met zich mee brengen. Ook is dit in sommige situaties verdedigbaar als er parttime wordt gewerkt (zie hiervoor ook mijn artikel uit 2012, waar u naar verwijst). Uit de rechtspraak is inmiddels wel duidelijk geworden dat vanwege het feit dat er parttime wordt gewerkt, niet automatisch ook een lager salaris dan gebruikelijk mag worden uitbetaald. Het is in de meeste gevallen daarom verstandig om dit aan de belastingdienst voor te leggen. En de bewijslast ligt in dergelijke gevallen bij de DGA.

Een ander punt is de WAO-uitkering waar u mee te maken heeft. Ik kan uit uw verhaal niet opmaken of u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Waar ik in mijn artikel over schrijf, wordt er uitgegaan van de situatie dat er sprake is van 50% arbeidsongeschiktheid. Daarvan uitgaande mag er voor de WAO voor 50% gewerkt worden en dit kan weer als een argument gebruikt worden richting de belastingdienst om een lager salaris dan het gebruikelijk loon te kunnen genieten.

Hoe het verder vanuit de WAO bekeken wordt, kan en wil ik me niet over uitspreken, omdat dit volledig situatie-afhankelijk is. Voor de mate van arbeidsongeschiktheid en dus ook de hoogte van de WAO-uitkering wordt onder meer gekeken naar de verdiencapaciteit (en dus niet zo zeer naar het werkelijk verdiende inkomen).

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur