Krijg ik partnertoeslag bij mijn AOW?

Getty Images


Iedereen die geboren is na 1950 en een jongere partner heeft met een laag inkomen, krijgt geen toeslag meer bij het AOW-pensioen. Toch zijn er uitzonderingen.

1. Het inkomen van uw partner is omlaag gegaan

U heeft opnieuw recht op partnertoeslag als het inkomen van uw partner onder de grens komt. Let op: het inkomen moet dan maximaal drie maanden op rij te hoog zijn geweest. Dit betekent dat het maandinkomen van uw partner lager is dan € 1.339,23 bruto bij inkomsten uit arbeid en € 742,04 bruto bij overige inkomsten.

2. Het inkomen van uw partner kent incidentele stijgingen

Ook als het inkomen van uw partner langer dan drie maanden te hoog is geweest, bestaan er uitzonderingen. Zo heeft u als AOW'er recht op partnertoeslag als zijn of haar inkomsten stegen door 'incidentele wijzigingen'. Dit zijn golfbewegingen; wijzigingen die steeds een andere reden hebben en dus niet om de zoveel tijd terugkeren.

Denk hierbij aan een nabetaling, eindejaarsuitkering, gratificatie of de afkoop van een pensioen. Na zo'n incidentele stijging is het inkomen dus weer hetzelfde als daarvoor. 

3. De inkomsten van uw partner zijn wisselend

Daarnaast kunt u toeslag krijgen als het inkomen langer dan drie maanden te hoog is geweest en uw partner niet volgens vaste uren werkt. Het gaat hier om een flexibel contract, bijvoorbeeld bij seizoensarbeid, oproepkrachten of een contract gebaseerd op provisiewerk. Voorwaarde voor de toeslag is dat het inkomen van uw partner binnen twaalf maanden weer omlaag gaat.

4. Uw partner is zelfstandige of freelancer

Voor ondernemers en freelancers geldt een andere regel. Als de winst of het resultaat uit de werkzaamheden van uw partner te hoog was voor de toeslag, dan heeft u er geen recht meer op. In dat geval stopt de partnertoeslag definitief. Heeft u naast de AOW weinig tot geen overige inkomsten? Wellicht komt u in aanmerking voor de AIO-aanvulling.

PlusOnline schreef eerder over de hoogte van het AOW-pensioen. Ook keken we naar de pensioenleeftijd, en vergeleken we die vervolgens met de pensioenleeftijden in Europa.

Bron: SVB