Kernenergie veel goedkoper dan zon- en windenergie

Getty Images

‘Reken het zelf uit!’, zei Eurocommissaris Frans Timmermans tegen Europarlementarier Rob Roos, nadat hij vroeg waarom de EU geen kernenergie in de EU Green Deal heeft opgenomen. Dat deed Roos, en uit onderzoek blijkt dat kernenergie invoeren zelfs drie keer goedkoper is dan volledig te investeren in zonne- en windenergie.

Kernenergie is drie keer zo goedkoop als zonnestroom en twee tot tweeënhalf keer goedkoper dan elektriciteit opgewekt met windturbines. Dat concludeert JA21-Europarlementariër Rob Roos. Dit is de tweede studie in een half jaar tijd waaruit dit blijkt. Het rapport, getiteld EU Road to Climate Neutrality, is opgesteld in opdracht van de Europese liberale fractie Renew Europe, waarvan D66 en VVD deel uitmaken, en de ECR (Europese Conservatieven en Hervormers), waartoe ook de SGP en de fractie JA21 behoren. De studie is gecontroleerd door Nobelprijswinaar economie William Nordhaus.

Klimaatdoelstellingen van 2050

Zelfs in de meest optimistische scenario's betreft de efficientie van zon- en windparken blijft kernenergie de beste variant bij de poging de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. De kosten van aanpassing van het electriciteitsnet, zoals aansluiting van windturbines op zee of zonneparken op land, zijn nog niet eens meegeteld.

'Het roer moet echt om in onze energietransitie', concludeert Europarlementarier Rob Roos op basis van de uitkomsten. 'De Europese Commissie moet terug naar de tekentafel. Want de richting die eurocommissaris Frans Timmermans is ingeslagen met zijn Green Deal zadelt ons op met een slecht, duur en onbetrouwbaar elektriciteitssysteem.'

Kernenergie roept bij veel mensen schrikbeelden op over Tsjernobyl en Fukushima. Anno 2021 is de techniek echter meer ontwikkeld, waardoor experts menen dat kernenergie nu veilig kan worden opgewekt.

Huishoudens 165 euro minder kwijt aan stroom

Een Nederlands huishouden zou jaarlijks 165 euro kunnen besparen als Nederland overschakelt op voornamelijk kernenergie, in plaats van zon- en windenergie. 'Opwekking met wind en zon zijn niet alleen buitengewoon duur, het is praktisch ook onmogelijk om heel Nederland met wind en zon van energie te voorzien. De benodigde ruimte heeft ons land simpelweg niet', stelt milieujurist Lucas Bergkamp, die aan het onderzoek heeft gewerkt.

Het rapport rekent de grote impact van hernieuwbare energie voor: ‘Vergeleken met wind- en zonne-energie produceert kernenergie ongeveer 500 respectievelijk 150 keer meer elektriciteit per vierkante kilometerAls we alle 3000 petajoule aan energie willen opwekken die Nederland per jaar verbruikt, dan heb je met wind- en zonneparken minimaal een oppervlakte nodig ter grootte van Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel bij elkaar. In een pessimistischer scenario kom je zelfs uit op 1,8 keer de oppervlakte van Nederland.' Dezelfde hoeveelheid stroom opwekken met kerncentrales vereist een oppervlakte half zo groot als Rotterdam. Bovendien zouden kerncentrales kunnen worden gebouwd op locaties waar nu kolencentrales staan.

De Europese Green Deal?

De onderzoekers keken ook naar het klimaateffect van de Green Deal van Frans Timmermans die de EU wil uitvoeren. Zelfs als Europa in 2050 uitstoorvrij is, blijft het effect op de wereldwijde temperatuurstijging beperkt tot 0,06 graad in 2050 en 0,15 graad in 2100. Dat komt omdat China en India gewoon mogen doorgaan met het laten groeien van hun CO2 uitstoot. Dat is vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Bron: Elsevier

Auteur