Hoger beroep zaak van verzekerde

Getty Images


Een rechtzoekende moet zelf hoger beroep aantekenen als hij weet dat zijn rechtsbijstandverzekering en de advocaat dat niet doen. Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

Een verzekerde vroeg zijn rechtsbijstandverzekering om hulp in een geschil met zijn werkgever over een vaststellingsovereenkomst. Het lukte de jurist van de verzekering niet tot een overeenkomst te komen, en de verzekerde werd ontslagen. De verzekerde begon een procedure tegen de werkgever en ontving daarbij juridische steun van de verzekering. De zaak ging verloren en daarop besloot de verzekerde in hoger beroep te gaan met een externe advocaat.

Advocaat zag geen kans op succes
De advocaat weigerde de zaak, omdat hij geen redelijke kans op succes zag. Gevraagd om advies antwoordde de rechtsbijstandverzekeraar, dat de verzekerde de procedure voor eigen kosten kon voortzetten en dat hij voor een bepaalde datum zelf hoger beroep moest aantekenen. Die boodschap werd enkele dagen later nog eens herhaald.

Tekortgeschoten

Er werd geen hoger beroep ingesteld, en daarop claimde de verzekerde schade omdat de rechtsbijstandverzekering tekort was geschoten. De verzekering had volgens hem hoger beroep moeten aantekenen. De Geschillencommissie oordeelde dat de man ongelijk had. Hij was voldoende gewezen op het feit dat zowel de verzekering als de advocaat geen hoger beroep zouden aantekenen. Dat had hij toch echt zelf moeten doen.

Bron: www.kifid.nl/

Auteur