Herroepelijk schenken

Vraag van de week

zak met geld
Getty Images

We willen onze kinderen schenken, maar we willen ook zeker weten dat we later niet op een houtje hoeven te bijten; hoe organiseren we dat?

Daarvoor heeft u wat schenken betreft twee mogelijkheden, de papieren schenking of de herroepelijke schenking. Met een papieren schenking schenkt u een bepaald bedrag en leent u het direct weer terug. Het kind dat de schenking heeft ontvangen, heeft dan een vordering op. U moet hierover jaarlijks 6% rente betalen maar u heeft nog wel de beschikking over hetgeen u geschonken heeft. Deze schenking moet notarieel worden vastgelegd.
De andere methode is door te schenken met het voorbehoud dat u hetgeen u geschonken heeft weer terug kunt vragen. In de overeenkomst die u met de kinderen over deze herroepelijke schenking maakt, kunt u de gronden opnemen op basis waarvan u het geschonken geld terug kunt vragen. Maakt u het zich gemakkelijk dan neemt u ‘zonder opgave van reden’ op als voorwaarde. U kunt alleen de hoofdsom terugvragen, niet de vruchten (rente) die over het geschonken bedrag zijn verkregen of opgebouwd.
De eventueel betaalde schenkbelasting die de ontvanger van de herroepelijke schenking heeft betaald, kan teruggevraagd worden als het geschonken bedrag wordt opgeëist.  De vruchten die op het geschonken bedrag zijn verkregen sinds de schenking worden wel eerst als zelfstandige schenking behandeld voordat er sprake kan zijn van teruggave van schenkbelasting. 
De herroepelijke schenking kan ook een interessante manier van schenken zijn om te voorkomen dat schenkingen in de ‘verkeerde’ handen te laten vallen. De beperking van de herroepelijke schenking is dat het bedrag dat u terugvraagt ook beschikbaar is of kan zijn bij de ontvanger. U mag de overeenkomst van herroepelijk schenken zelf op papier zetten, maar verstandiger is om de notaris een akte te alten opstellen.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur en houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.