Gluren bij de buren dankzij het Kadaster

Getty Images

Zien wat het huis van de buren waard is, hoeveel hypotheek erop zit en of ze getrouwd zijn? Dat kan voor een paar euro dankzij het Kadaster. Deskundigen vrezen voor identiteitsfraude.

Bij RTLZ wijzen onder meer Vereniging Eigen Huis en privacy-experts op de risico’s van het huidige Kadaster. In dat wettelijk verplichte register ligt vastgelegd wie de eigenaar is van een huis. Maar dat niet alleen: er staan ook persoonsgegevens in. Zoals een nummer van een identiteitsbewijs, of er een hypotheek is afgesloten en voor welk bedrag, de verkoopprijs en de burgerlijke staat van de bewoner(s). Nuttige en nodige informatie, daar is iedereen het wel over eens.

Het probleem is alleen dat iedereen tegen betaling van enkele euro’s toegang kan krijgen tot deze gegevens. Dat is al jaren zo en bijvoorbeeld websites als Bekendeburen.nl maakt al jaren dankbaar gebruik van het Kadaster om te laten zien hoe Bekende Nederlanders wonen, welke huizen ze verkopen, kopen en verhuren.

Volgens sommige experts gaat deze openheid te ver en daarom ziet Verening Eigen Huis graag dat de toegang tot het Kadaster wordt beperkt:  alleen wanneer iemand een ‘gerechtvaardig belang’ zou hebben, krijgt hij of zij de gegevens. Bijvoorbeeld als een notaris vast moet stellen dat iemand ook echt de eigenaar van een pand is.

Wie nu al Kadastergegevens wil afschermen omdat de veiligheid in het geding is, kan daar een verzoek toe indienen bij het Kadaster zelf.