Gescheiden? Let op het pensioen!

Deskundige Peter Jung legt uit

Getty Images

Bent u gescheiden na november 1981?
 Let dan goed op of uw pensioen nog klopt.

Wat uw pensioenrechten zijn bij een scheiding is sterk afhankelijk van de scheidingsdatum.

 

Gescheiden na 1 mei 1995 of gaat u scheiden:


U maakt aanspraak op de helft van het ouderdomspensioen, opgebouwd tijdens de huwelijkse periode. Als u wilt overgaan tot pensioenverevening hoeft u niet te wachten op uw 
(ex)-partner. U vraagt het formulier op bij de Rijksoverheid en u stuurt het formulier op naar de pensioenuitvoerder(s). Wanneer u afwijkende afspraken wil maken, is het verstandig om eerst een offerte aan te vragen. Tevens dient u de pensioenuitvoerder om toestemming te vragen.

Gescheiden voor 1 mei 1995 en na 27 november 1981

Heeft u er ooit bij stil gestaan dat, ook al bent u ruim 35 jaar geleden van de gescheiden u nog steeds aanspraak maakt op een gedeelte van het pensioen van uw ex-partner?
U komt in aanmerking, als u in gemeenschap van goederen was getrouwd. Op huwelijkse voorwaarden hangt af van de voorwaarden. In het Burgerlijk Wetboek staat omschreven dat goederen die destijds niet verdeeld zijn te allen tijde voor verdeling in aanmerking komen. Met andere woorden, er is geen sprake van verjaring.
U dient aan uw ex-partner kenbaar te maken, dat u een stuk van zijn pensioen wil hebben. Dit dient u tijdig te doen, dus wacht niet af.

De pensioenuitvoerder hoort een opgave te overgeleggen met onderbouwing. Uw ex-partner hoeft nooit meer pensioen te verrekenen dan 50 procent van het opgebouwde ouderdomspensioen op datum van scheiding. Als het pensioen geïndexeerd wordt, moet het te verrekenen pensioen ook geïndexeerd te worden. Er zijn pensioenuitvoerders die hiermee de fout ingaan. 

Er zijn pensioenuitvoerders die een opgave verstrekken op basis van de tarieven op moment van aanvragen, in plaats van op het moment van scheiding. Als dat het geval is, verrekent u teveel met uw ex-partner. Vrouwen moeten soms meer dan 100 procent van hun pensioen opgebouwd op het moment van scheiding overdragen aan hun ex-partner. Voor mannen kan dat meer dan 70 procent zijn. Er zijn ook pensioenuitvoerders die ten onrechte niet indexeren!

Controleer de berekeningen van het de pensioenuitvoerder dus altijd.

Peter Jung Pensioenspecialist
 www.pensioenscheiden.nl



 

Auteur