'Gedwongen' huisverkoop bij scheiding is vrijwillig

Getty Images

Na een scheiding komt het regelmatig voor dat de twee ex-partners het huis 'moeten' verkopen, omdat geen van beiden de hypotheek kan betalen. Hoewel ex-partners zich in zo'n situatie gedwongen voelen te verkopen, is het toch vrijwillig.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifd. Tien jaar na de koop van een huis gaan de twee kopers uit elkaar. Een van de exen wil in het huis blijven en vraagt een hypotheek aan. Zijn inkomen is onvoldoende en daarom besluiten ze het huis te verkopen. De essentie van de zaak is dat bij een vrijwillige verkoop de bank boeterente in rekening mag brengen, bij een gedwongen verkoop niet. De bank diende een rekening in van 6534 euro als vergoeding voor vrijwillige, vervroegde algehele aflossing. De man wilde niet betalen, omdat het gezien de situatie geen vrijwillige verkoop is.

Van Dale

De zaak komt bij de Geschillencommissie. In zulke zaken gaat het er om wat nu precies de betekenis is van 'vrijwillige verkoop'. De voorwaarden zelf maken niet duidelijk wat de twee partijen precies bedoelen met 'vrijwillige verkoop'. De Commissie pakte daarom het woordenboek erbij. Van Dale heeft het over 'uit eigen vrije beweging' en 'niet op rechterlijk bevel of bij executie'. Hoewel de twee ex-partners zich gedwongen voelden te verkopen, lag het initiatief toch echt bij hen. Behalve de scheiding was er geen reden waaruit bleek dat de man gedwongen was het huis te verkopen. De bank heeft daardoor terecht 6534 euro in rekening gebracht voor vrijwillige aflossing.

Auteur 
Bron 
  • Kifid