Duur liefdesverdriet

De valkuilen van online dating

Getty Images

Wie wil niet graag Valentijn ontmoeten? Of Valentina? Online daten wordt steeds succesvoller. Helaas wordt er ook misbruik gemaakt van verliefdheid en het verlangen naar een partner. Wat zijn de risico’s?

Een nieuwe liefde vinden via ­internet is steeds gewoner. Maar liefst 37 procent van de stellen tussen de 50 en 65 jaar die tussen 2008 en 2013 zijn gaan samenwonen, hebben elkaar via internet leren kennen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Dit percentage stijgt snel.

In al deze gevallen van online dating is het dus goed gegaan; die goede voorbeelden zijn er gelukkig in overvloed. Andere verhalen zijn er ook, van berooide, eenzame mannen en vrouwen die het vertrouwen in de medemens verloren — en ook nog eens honderden, soms duizenden euro’s.

Mensen die zochten naar aandacht van een gelijkgestemde en geraakt werden door een lief compliment. “Jij bent anders dan anderen.” Of: “Ik voel me bij jou meteen op mijn gemak.” Woorden die makkelijk worden getypt op een toetsenbord en die degene die het wil lezen al snel het scherm in trekken. Hoe kun je voorkomen dat je in die bodemloze valkuil trapt van list en bedrog? 

Onbetrouwbare sites: alarmbellen

Een goed vertrekpunt is het ­Keurmerk Veilig Daten. Maar ook websites ­zonder dit keurmerk kunnen wel degelijk betrouwbaar zijn. Sommige datingsites houden liever zelf de regie over hun gedragsregels en voorwaarden. Wil je in zee gaan met een datingsite zonder keurmerk, let dan wel goed op de volgende kenmerken.

  • Moet je betalen per bericht?

Met een aardige online date wil je wel blijven praten. De berichtjes gaan over en weer en je voelt je helemaal in de wolken met zoveel positieve aandacht. Maar als elk berichtje geld kost, is dit een dure grap. Bovendien is betalen per bericht een signaal dat de website je niet echt aan een nieuwe partner zal helpen.

Waarschijnlijk gaat het om een site met nepprofielen: foto’s en beschrijvingen van mensen die niet echt bestaan en die in ieder geval niet echt op zoek zijn naar een partner. Hun enige doel is om zo veel mogelijk berichten uit te wisselen met zo veel mogelijk bezoekers, zodat ze zo veel mogelijk geld verdienen voor zichzelf en hun opdrachtgever. Ook – of misschien wel juist – als iemand een ontmoeting in het vooruitzicht stelt, is het oppassen geblazen. Vaak is het alleen maar een manier om je interesse vast te houden.

  • Zijn de foto’s te mooi?

Net als op Marktplaats geldt ook op online-datingsites: als het te mooi is om waar te zijn, ga dan maar uit van bedrog. Natuurlijk laat een single op liefdespad zich van zijn of haar beste kant zien op een profielfoto. Maar een jonge blom die alleen in contact wil komen met wat oudere mensen, mag je best met enige argwaan bekijken. 

  • Krijg je in korte tijd heel veel reacties?

Dat is erg strelend voor je ego, maar helaas ook een reden om ­extra oplettend te zijn.

  • Stelt je ‘date’ een ontmoeting steeds uit?

Dat is kenmerkend voor een nepdater. Natuurlijk word je ook in het echte leven weleens ‘aan het lijntje gehouden’, maar ook dan kan dat een reden zijn om het contact te verbreken, zeker als je voor ieder bericht moet betalen.

Echte interesse en gezonde ­argwaan

Ook op een eerlijke datingsite kun je oneerlijke mensen tegenkomen. Bij online daten is het dan ook de kunst om een goede balans te ­vinden tussen onbevangen interesse en gezonde argwaan. Gebruik daarom bij mensen die je nog niet zo goed kent, ­altijd de berichtenfunctie van de ­datingsite. Vaak kan dat ook met een app, zodat je ook onderweg contact kunt hebben. Het voordeel van berichten uitwisselen via de website of app is dat de ander niet je persoonlijke gegevens in handen krijgt. Bovendien kun je bij berichtenuitwisseling via het datingplatform meestal eenvoudig een melding doen als de inhoud niet in de haak is, bijvoorbeeld als iemand om geld vraagt. 

  • Wees alert als iemand vooral vragen stelt en nauwelijks iets over zichzelf vertelt.
  • Vertelt iemand voornamelijk ‘zielige’ verhalen, dan is dat ook een reden om argwanend te zijn.
  • Verder is het opletten geblazen als iemand het contact niet via de datingsite wil laten lopen, maar bijvoorbeeld via e-mail.

Neem bij twijfel of bij een nare ervaring contact op met de ­klantenservice van de datingsite. Gaat het wel goed en heb je een leuk contact met iemand? Blijf dan niet te lang chatten of mailen, maar spreek af op een openbare plek voor een kop koffie of een lunch. Zo kom je er het snelst achter of het echt klikt. Dat kan ook het moment zijn om contactgegevens uit te wisselen, zodat je voortaan via mail, WhatsApp of de telefoon kunt communiceren.

Wanneer komt de klik?

Ook in een echte chat op een betrouwbare site kan het gebeuren dat het niet tot een ontmoeting komt en dat iemand plotseling niet meer reageert. Deelnemers zijn daar zelf verantwoordelijk voor, niet de datingsite. Socioloog Jitse Schuurmans heeft onderzoek gedaan naar hoelang het gemiddeld duurt voordat een serieuze dater die een dating-app gebruikt de eerste afspraak voor een ontmoeting heeft.

Hij kwam uit op 38 uur swipen en chatten voordat er een afspraak met één persoon in levenden lijve was geregeld. Het vinden van een vaste relatie kost een viervoud hiervan. Goed nieuws voor gebruikers van traditionele datingsites: de programma’s die aan een gewone computer gekoppeld waren, leverden veel sneller resultaat op dan apps die alleen via de smartphone werken, zoals Tinder en Happn.

Keurmerk Veilig Daten

Het Keurmerk Veilig Daten houdt in dat deze datingsites de goedkeuring hebben van de Consumentenbond op het gebied van veiligheid, transparantie en klantenservice. Deze sites houden zich aan de voorwaarden die de Consumentenbond met de brancheorganisatie Thuiswinkel.org heeft afgesproken. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De datingsite heeft klantvriendelijke voorwaarden en heeft een goed bereikbare klantenservice.
  • De datingsite geeft heldere ­informatie over de kosten vóór het aangaan van een lidmaatschap.
  • Deelnemers mogen geen ­onwaarheden in hun profiel ­vermelden. 
  • De datingsite spant zich in om misleiding te voorkomen, onder andere door binnen drie dagen te reageren op klachten en profielen die onwaarheden bevatten te ­verwijderen.
  • Datingsites die werken met een stilzwijgende verlenging van het lidmaatschap, moeten deelnemers daar nadrukkelijk op wijzen bij het­ aangaan van het lidmaatschap. Het lidmaatschap moet na afloop van de eerste periode steeds opzegbaar zijn met een opzegtermijn van maximaal een week.
  • Deelnemers die een klacht ­hebben en er met de datingsite niet uit komen, kunnen deze voorleggen aan de Geschillencommissie Thuiswinkel. Het klachtengeld bedraagt €52,50. Consumenten die in het gelijk worden gesteld, krijgen dit geld terug.

Aangesloten datingsites zijn Match4me, Lexa, 50plusmatch, Parship, 
Pepper, Relatieplanet en Vegalove. Kijk voor meer informatie op www.keurmerkveiligdaten.nl

Over nepprofielen en oplichting

Sommige datingsites hebben in hun algemene voorwaarden staan dat ze ‘voor entertainmentdoeleinden’ gebruik maken van ‘fictieve profielen’. Dan kun je dus in contact komen met mensen die met een valse naam en foto op de website staan en die helemaal niet op zoek zijn naar een relatie. Ondertussen betaal je je wel blauw aan het uitwisselen van berichten met deze nepdaters, bijvoorbeeld een paar tientjes voor vijftig berichten. 

Deze vorm van ‘entertainment’ grenst aan oplichting, reden waarom de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in april 2018 invallen heeft gedaan bij dergelijke datingsites. Het onderzoek naar de betreffende bedrijven loopt nog. Tot die tijd blijft het zaak om waakzaam te zijn, waarschuwt de ACM. Staat in de algemene voorwaarden dat er gebruik wordt gemaakt van ‘fictieve’ of ‘gefingeerde’ profielen? Schrap de datingsite dan maar van je lijstje. Hier ga je de ware niet vinden. 

Ben je toch opgelicht door een datingsite? Meld je klacht dan bij ConsuWijzer, het consumentenplatform van de ACM. Daarmee kan de ACM beter optreden tegen malafide datingsites: www.consuwijzer.nl of T 088 – 0707070.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine