Contant geld blijft meest geaccepteerd

Getty Images

In Nederland kunnen consumenten bij 97 procent van de winkeliers terecht met contant geld. Daarmee blijft contant geld het meest geaccepteerde betaalmiddel. Een aantal winkeliers overweegt in de toekomst geen cash meer te accepteren.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank. De pinpas komt na contant geld op de tweede plek. De pinpas wordt door 87 procent van de winkeliers geaccepteerd. Wel zijn er verschillen. In de sector amusement is de acceptatie van contant en pin lager: 93 procent en 80 procent dan bij pompstations (98 procent). In Amsterdam wordt contant geld minder vaak geaccepteerd (93 procent). Vooral in horeca (89 procent) en amusement (90 procent) is contant betalen niet meer vanzelfsprekend. Bij Amsterdamse winkels speelt veiligheid een rol bij de overstap naar een cashloze winkel.

Apotheken

Het onderzoek heeft speciale aandacht besteed aan apotheken. In maart vorig jaar heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken dat contant betalen daar altijd mogelijk moet zijn omdat medicijnen noodzakelijke goederen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 94 procent van de apotheken contant geld accepteert. De overige zes procent is coulant als een klant alleen contant bij zich heeft. Deze klanten kunnen op rekening betalen of de apotheek accepteert alsnog munten en bankbiljetten.
In 26 gemeenten, waar negen procent van de bevolking woont, kunnen burgers niet met contant geld betalen. Nog eens vier gemeenten accepteren alleen gepast geld. De Nederlandsche Bank vindt dit ongewenst: gemeenten zouden oog moeten hebben voor al hun burgers en niemand verhinderen om met contant geld te betalen.

Bron: www.dnb.nl

Auteur