Gehoorschade kun je voorkomen

Bescherm je oren tegen gehoorverlies

Getty Images

Steeds meer mensen hebben last van gehoorverlies. Vaak is het binnenoor beschadigd door langdurig of hard geluid. Deze gehoorschade kun je niet genezen, maar wel voorkomen.

Hoe werken de oren? Simpel gezegd: de oorschelp vangt trillingen in de lucht op. Deze gaan via de gehoorgang naar het trommelvlies en vervolgens naar het slakkenhuis. Trilhaarcellen zetten daar de trillingen om in een signaal naar de hersenen, waar alles wordt omgezet in het geluid dat je waarneemt. [ITEMADVERTORIAL]

Als geluid te hard doorkomt, raken de trilhaarcellen overbelast. Door voldoende rust herstellen ze weer. Tenzij het harde geluid te lang duurt, want dan krijgen ze geen rust en sterven ze voorgoed af. Als je vaak aan teveel geluid blootstaat, word je steeds een beetje dover.

Muziek luisteren

Het maximale volume van mp3-spelers is gemiddeld 100 decibel, met uitschieters tot wel 130 decibel! Hoort je omgeving de muziek die je op je mp3-speler aan hebt staan? Dan staat je volumeknop duidelijk te ver open. Luister ook niet te lang en te vaak naar muziek via een koptelefoon of oordopjes. Hoe langer en vaker je je mp3-speler gebruikt, hoe hoger je risico op een gehoorbeschadiging.

Na een luid concert piepen of suizen je oren vaak. Het suizen duurt meestal een paar uren of dagen, maar het kan ook langer aanhouden. Een gemiddelde disco of rockconcert produceert 110 decibel: genoeg om al na een kwartier schade aan te richten. Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel kan al leiden tot hoorschade, maar dat merk je niet meteen. Wil je je gehoor beschermen en toch kunnen genieten van de muziek, dan kun je het beste kiezen voor oordoppen met filter. Deze vervormen de muziek zo min mogelijk, maar beschermen wel je gehoor. Vraag bij de aankoop advies aan een audicien, deze kan bekijken welke oordoppen het beste bij je wensen passen.

Op de motor

Als je op een motor rijdt, krijgen de oren het zwaar te verduren. De uitlaat maakt lawaai, maar vooral de rijwind die langs je oren stroomt en de turbulentie rond je helm beschadigt het gehoor. Als je 50 kilometer per uur rijdt, levert de windruis al zo’n 90 decibel op. Bij hogere snelheden kan het lawaai oplopen tot 105 decibel. Dit geluidsniveau is al een paar minuten schadelijk.

Motorhelmen zijn ontworpen om je hoofd te beschermen bij bijvoorbeeld een val, maar niet om de geluidsoverlast te beperken. Ook een grote ruit die je uit de wind houdt is geen oplossing. Om je oren goed te beschermen heb je oordopjes nodig. Er is gehoorbescherming krijgbaar die speciaal bedoeld is voor motorrijders. Deze oordopjes hebben geen uitstekende delen, waardoor je ze comfortabel onder je helm kunt dragen. Sommige oordopjes hebben bovendien speciale filters die de windruis verminderen, maar ervoor zorgen dat je het geluid van het verkeer om je heen nog wel hoort.

Machines of apparatuur

Ben je aan het verbouwen met machines en gereedschap dat veel decibels produceert? Probeer als eerst de bron aan te pakken, bijvoorbeeld door een oude luidruchtige machine te vervangen door een stillere nieuwe. Wissel je werk in de herrie regelmatig af met werkzaamheden op een rustigere plek. Is dat allebei onmogelijk, gebruik dan goede gehoorbeschermers.

Als je werkt in een lawaaiige omgeving, gelden er bepaalde arbo-regels. Eerst moet de werkgever de oorzaken aan de bron wegnemen. Als dat volgens het oordeel van de ondernemingsraad niet mogelijk blijkt, moet de tijd waarin je blootstaat aan het geluid korter worden. Levert dat ook geen oplossing op, dan is het inzetten van gehoorbeschermers wettelijk toegestaan.

Bij geluid van 83 decibel mag je maximaal vier uur zonder gehoorbescherming werken, waarbij er geen onacceptabel grote kans op gehoorschade mag bestaan. In de overige vier uur van je werkdag mag je daarna niet meer bij dit geluidsniveau werken. Sta je bloot aan gemiddeld 85 decibel of meer dan ben je verplicht om gehoorbescherming te gebruiken. Je werkgever moet zorgen voor gehoorbescherming met een passende demping. Laat ook regelmatig je gehoor testen.

Bron 
  • Arboportaal
  • Acoustical Society of America
  • Motorwereld
  • Nationale Hoorstichting