De geboorte van Jezus wordt al in de weken voor Kerstmis op vele plekken in de wereld gevierd. Hoe beleven ze in het buitenland de adventsperiode?
Nederland
In Nederland hangen we een adventsster voor het raam, die de geboorte van Jezus in Bethlehem symboliseert. Of we steken elke week een extra kaars aan in een adventskrans. En natuurlijk kennen we de adventskalender, waarvan elke dag een luikje open mag. Wist je dat je hier op Plusonline ook een leuke adventskalender vindt? Schrijf je hier in en open elke dag een luikje om een leuke verrassing te krijgen.
Duitsland
In Duitsland vind je in vele huizen niet alleen een kerstboom, een adventskalender en een adventskrans, maar ook een zogenaamde ‘kerstpiramide’ Dat is een mooi gesneden houten carrousel met verschillende niveaus met figuurtjes, zoals engelen of schaapjes. Aan de bovenkant bevindt zich een propeller, die de piramide doet draaien als gevolg van opstijgende warme lucht van de kaarsen die in de piramide worden gebrand. Een erg leuke kerstdecoratie, die op sommige plekken ook in Nederland is te krijgen. Maar laat hem niet onbeheerd achter als de kaarsen branden.
(tekst gaat verder onder de foto)
De talrijke Duitse kerstmarkten gaan dit jaar helaas niet door, maar liefhebbers van kerstspulletjes kunnen hun hart ophalen bij de legendarische winkel Käthe Wohlfahrt, die ze het hele jaar verkoopt. In Duitsland zijn meerdere vestigingen.
Polen
In het katholieke Polen is de maaltijd op kerstavond het hoogtepunt van de adventsperiode. Hij staat bol van de symbolen. Eerst wordt hooi of stro onder het tafelkleed gelegd, als symbool van het kribje waarin Jezus lag. Ook wordt een plek vrijgehouden voor een onverwachte gast, als herinnering aan het feit dat Jozef en Maria niet welkom waren in de herbergen van Bethlehem. De maaltijd zelf bestaat uit twaalf gangen, een voor ieder van de twaalf apostelen. Meestal wordt er geen vlees geserveerd, maar wel soms vis. Voor aanvang wordt er brood of een wafel gebroken, en eet iedereen een stukje.
Zweden
In Zweden – en ook in andere Scandinavische landen zoals Noorwegen en IJsland begint de kerstperiode op 13 december. Dat is de dag van Sankta Lucia ofwel Sint-Lucia, een martelares en heilige die haar ogen uitstak en toch kon blijven zien. Dat symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis in deze donkere dagen.
(tekst gaat verder onder de foto)
Zweedse meisjes wekken ’s ochtends, gekleed in witte kleding met een rode sjerp en kaarjes op hun hoofd, hun ouders. Daar worden ook speciale liedjes bij gezongen. Tijdens Sankta Lucia worden vaak ‘lussekatter’ ofwel gele saffraanbroodjes en ‘pepparkaka’ ofwel kruidkoekjes gegeten. ‘Glögg’ is een glühwein-achtige kruidendrank die ook gedronken wordt tijdens dit feest.
Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië is advent geen groot feest. Op kerstavond begint het pas, als kinderen een sok bij de schoorsteen of kerstboom hangen. Hopelijk heeft de kerstman er de ochtend erna iets moois in gelegd. Om Santa Claus gunstig te stemmen, laten ze ‘mince pies’ (hartige taartjes) en wat sherry of melk voor hem achter. Op eerste kerstdag zitten de Britten ’s middags om drie uur klaar voor de kersttoespraak van ‘the Queen’. Daarna is het tijd voor de kerstmaaltijd, waarvan een gevulde kalkoen vaak het middelpunt is. Maar eerst moet iedereen zijn ‘cracker’ opentrekken: een versierde koker die met een knal opengaat als je eraan trekt. Er zit vaak een klein aardigheidje of een spreuk in.
Een moderne Britse traditie zijn de vaak prachtige kerst-reclamefilmpjes van winkels als Tesco, Sainsbury’s en John Lewis. Je kunt ze allemaal zien op Youtube.