Fruit twee weken langer vers door stickertje

Getty Images

Veel fruit is al verrot voor we het willen eten. Dan rest alleen nog weggooien. Aan die verspilling zou dit jaar nog een einde kunnen komen. Een Belgisch biotechteam werkt samen met een Amerikaans bedrijf aan een stickertje dat het rottingsproces vertraagt.

Het oorspronkelijke idee is begonnen bij een Maleisiër: Zhafri Zainudin. Hij hoorde een vriend erg vaak klagen. “Als kleine fruitverkoper moet ik elke week de helft van wat ik in mijn stalletje heb weggooien. Het wordt zo snel rot.”

Zainudin dacht na over een goedkope en natuurlijk oplossing. Al snel kwam hij uit bij de stickertjes die al veel fruitsoorten hebben. Als daarop stoffen aangebracht kunnen worden die geleidelijk verdampen en de vrucht beschermen tegen schimmelinfecties, zal het fruit langer goed blijven, was zijn idee.

Er werden honderden kleine tests gedaan en hij bracht het idee verder binnen de Amerikaanse start-up StixFresh. De resultaten waren hoopgevend, maar niet altijd even consistent.

StixFresh kwam zo uiteindelijk uit bij Patrick van Dijck, uit België, die met eenzelfde soort onderzoek bezig was. Van Dijck en zijn team hebben een mooi bedrag van 450.000 euro mogen ontvangen van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen om het fruitstickertje te gaan maken.

“Op de niet-klevende kant van de stickers is een speciale coating aangebracht”, legt hij uit. “De stoffen in de coating verdampen geleidelijk en vermijden dat de sporen van schimmels die op de schil zijn terechtgekomen kunnen kiemen.”

Puur natuur

De stoffen die gebruikt worden zijn plantenextracten en ingrediënten zoals bijenwas. Met andere woorden: puur natuur. “Die plantenextracten bestaan uit misschien wel honderd verschillende componenten. De verhouding daartussen is afhankelijk van het weer, het uur van de dag, enzovoorts. Aan ons nu om een consistent en robuust mengsel te maken. In de eerste plaats voor appelen, mango’s en citrusvruchten. Maar dat kan later zeker ook nog uitgebreid worden.”

Van Dijck denkt in oktober klaar te zijn met dit onderzoek en in november zouden de stickers al verkocht kunnen worden. De prijs van de stickers is 2 dollarcent per stuk, de prijs van ons fruit gaan niet meteen de hoogte inschieten.

Bron 
  • Algemeen Dagblad