Ik heb een vraag over de erfbelasting, waar ik al heel lang mee zit, maar ik kan het antwoord niet vinden. Als de erfenis naar de langstlevende gaat, moeten de kinderen over hun deel direct erfbelasting betalen. Maar wat als ze dat niet kunnen?
Wanneer vader overlijdt en er is geen testament (of een testament waarin de wettelijke verdeling van toepassing is verklaard), dan zijn moeder en de kinderen de gezamenlijke erfgenamen. Moeder krijgt als langstlevende al het geld en goederen, de kinderen krijgen een vordering op moeder. Moeder is ook verantwoordelijk voor de schulden. Een schuld kan het betalen van de erfbelasting zijn. Niet de kinderen, maar de moeder moet die dus betalen. Dat is ook wel logisch, want de kinderen krijgen hun erfdeel nog niet. De aanslag wordt op naam van de kinderen opgelegd, maar dus door moeder betaald.
Wanneer ook de moeder komt te overlijden, zit in haar vermogen nog de erfenis van de vader. Daarover hoeven de kinderen dan natuurlijk geen belasting meer te betalen. Het betekent niet dat ze dan helemaal van de fiscus af zijn. Over het erfdeel van de moeder, toch de helft plus een kindsdeel, moet nog wel afgerekend worden. Voor zover dat geld er dan nog is natuurlijk.
Maar het kan natuurlijk zijn dat de moeder niet kan betalen, bijvoorbeeld omdat het geld in een huis zit waarin ze wil en mag blijven wonen. Soms betalen de kinderen dan zelf de aanslag, als ze dat tenminste kunnen. Ook is het een optie om rentedragend uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Ook zijn er mogelijkheden om het bedrag te lenen bij een bank, in de vorm van een hypothecaire geldlening op de woning.
Er zijn overigens mogelijkheden om bij testament te regelen dat bij het eerste overlijden zo min mogelijk erfbelasting is verschuldigd. Je denkt dan aan een opvullegaat of een tweetrapstestament, maar dat is zaak voor overleg met een notaris. Dat heeft overigens alleen zin bij een grotere erfenis, van in de regel van twee ton of meer.