Vraag van de week
Mijn oom (broer van mijn moeder) en tante hebben geen kinderen. Twintig jaar geleden is mijn oom overleden en recent mijn tante. Erf ik nog van mijn oom of van haar? Mijn oom had toen geen testament.
Omdat oom en tante geen kinderen hadden en oom nooit een testament heeft laten maken, is zijn echtgenote, uw tante, vanzelf zijn enige erfgenaam. Nu tante is overleden, vraagt u zich af of u nog van uw oom en tante zult erven. In dit kader is het belangrijk om te weten dat het erfrecht dat in 2003 ingrijpend veranderd is, ook voor oom en tante een belangrijke verandering in petto had.
Tot 2003 werd na het overlijden van de langstlevende de waarde van wat de langstlevende naliet gedeeld in twee helften. De nalatenschap werd gekloofd, waarbij de ene helft naar de familie van de ene eerst overleden partner ging en de andere helft naar de familie van de langstlevende. Uiteraard konden de erflaters dit per testament anders regelen.
Vanaf 2003 bestaat deze kloving niet meer. De nalatenschap van tante gaat - als zij geen testament heeft laten maken waarin zij anders bepaalt - volledig naar haar eigen familie. U zult dus noch van oom, noch van tante iets ontvangen.
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.